Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 7
 İndirme 1
Elazığ Bölgesinin 25 Hidroksivitamin D Düzeylerinin Değerlendirilmesi ve Populasyona Dayalı Yeni Referans Aralıklarının Belirlenmesi
2018
Dergi:  
Fırat Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Son zamanlarda vitamin D eksikliğinin birçok ciddi hastalıkla ilişkili olabileceği tartışılmaktadır. Bu çalışmada amacımız, Elazığ populasyonuna ait vitamin D seviyelerini değerlendirmek ve indirek metodla populasyona dayalı yeni referans aralıklarını belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışmaya 2013 Temmuz ayı itibariyle yaklaşık olarak 2 yıl süreyle Elazığ Eğitim Araştırma Hastanesine başvuran ve 25(OH)vit D testi çalışılmış olan hastalar dahil edildi. 25(OH)vitD düzeyleri anlaşmalı laboratuvarda Siemens ADVIA Centaur XP sistemi kullanılarak CLIA yöntemi ile analiz edildi. Laboratuvar bilgi sisteminden retrospektif olarak elde edilen veriler dışlama kriterlerine göre düzenledikten sonra analiz edildi. Hastalar yaş, cinsiyet ve mevsimlere göre gruplara ayrıldı. Referans aralığı non-parametrik yöntemle hesaplandı. Bulgular: Vitamin D eksikliği için cut-off değeri 20 ng/ml olarak kabul edildiğinde genel populasyonun %78.2'sinde vitamin D eksikliği belirlendi. 2,5-97,5 persentil aralığı için 5,20-35,20 ng / ml olarak belirlenen referans aralıklarının üretici firma tarafından önerilen referans aralıklarından daha düşük olduğu gözlendi. Sonuç: Bu çalışmada, Elazığ bölgesinde geniş bir populasyonun 25(OH)vitD seviyeleri değerlendirildi. Aynı zamanda, klinik tanı ve tedavi üzerine olumlu katkı sağlayacağına inandığımız yeni referans aralıkları belirlendi. Yine de bu çalışmanın sağlıklı populasyonda da yapılması gerektiğini düşünüyoruz.

Anahtar Kelimeler:

Evaluation of the 25 hydroxyvitamin D levels in the disadvantaged area and determination of new reference periods based on population
2018
Yazar:  
Özet:

Objective: It has been recently discussed that vitamin D deficiency may be associated with many serious diseases. In this study, our goal is to evaluate the levels of vitamin D of the poor population and to determine new reference intervals based on the population by indirect method. Tools and Methods: This retrospective study included patients who have applied to the Healthcare Research Hospital for approximately 2 years from July 2013 and who have been examined with a test of 25(OH)vit D. 25(OH)vitD levels were analyzed in the agreed laboratory using the Siemens ADVIA Centaur XP system using the CLIA method. The data obtained retrospectively from the laboratory information system was analyzed after being arranged according to the exclusion criteria. Patients were divided into groups according to age, gender and season. The reference range was calculated by non-parametric method. Results: When the cut-off value for vitamin D deficiency was considered to be 20 ng/ml, vitamin D deficiency was determined in 78.2% of the general population. Reference intervals determined to 5.20-35.20 ng / ml for the 2,5-97,5 percentage range were observed to be lower than the reference intervals recommended by the manufacturer company. Result: In this study, a large population in the Elazığ region assessed the levels of 25(OH)vitD. At the same time, new reference intervals have been determined, which we believe will contribute positively to clinical diagnosis and treatment. However, we believe that this work should also be done in a healthy population.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Fırat Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 453
Atıf : 769
2023 Impact/Etki : 0.142
Fırat Tıp Dergisi