Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 11
 Görüntüleme 18
 İndirme 4
Kurutma Yöntemleri, Depolama Koşulları ve Sürelerinin Lavanta (Lavandula spp.)'nın Uçucu Yağ Oranı ve Bileşenlerine Etkisi
2014
Dergi:  
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Araştırma, kurutma yöntemleri (gölgede ve güneşte kurutma), depolama koşulları (oda sıcaklığı ve +4 o C) ve depolama süresinin (12 ay) lavander (Lavandula angustifolia cv. Raya) ve lavandin (Lavandula x intermedia cv. Super) çeşitlerinin uçucu yağ oranı ve bileşenlerine etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Tam çiçeklenme döneminde hasat edilen lavantanın taze saplı ve kuru sapsız çiçek uçucu yağ oranları Clevenger cihazında su distilasyonu yöntemiyle ve uçucu yağ bileşenleri GC/MS cihazında belirlenmiştir. Araştırmada kurutma yöntemi, depolama koşulu, depolama süresi ve kurutma yöntemi x depolama koşulu x depolama süresi interaksiyonunun lavantanın uçucu yağ oranına etkisi istatistiksel olarak p<0.01 düzeyinde önemli olmuştur. Her iki çeşitte de gölgede kurutma yönteminde güneşte kurutmadan, +4 o C’de depolanan örnekler oda sıcaklığında depolanan örneklerden daha yüksek uçucu yağ oranına sahip olmuştur. Depolama süresi bakımından iki çeşitte de en yüksek uçucu yağ oranı kontrolden elde edilmiş, depolama süresi uzadıkça uçucu yağ oranlarında önemli ölçüde kayıpların olduğu gözlenmiştir. Kurutma yöntemi x depolama koşulu x depolama süresi interaksiyonunda her iki çeşidin uçucu yağ oranı en yüksek gölgede kurutulan ve +4 o C’de depolamanın birinci ayında (sırasıyla % 5.29 ve % 10.0), en düşük güneşte kurutulan ve oda sıcaklığında depolamanın 12. ayında (sırasıyla % 0.50 ve % 5.40) elde edilmiştir. Lavender ve lavandin çeşitlerinin uçucu yağ bileşenlerinin oranları kurutma yöntemleri, depolama koşulları ve depolama süresine göre önemli ölçüde değişmiştir. Raya çeşidinde her iki kurutma yöntemi ve depolama koşulunda da depolama süresince linalool oranı azalırken, linalil asetat oranı artmıştır. Super çeşidinde gölgede kurutmada her iki depolama koşulunda linalool oranı artarken, linalil asetat oranı azalmış, güneşte kurutmada ise linalool oranı azalırken, linalil asetat oranı +4 o C’de artmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.025
Atıf : 5.694
2023 Impact/Etki : 0.344
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi