Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 42
 İndirme 9
Mussolini’nin “Dört Güç Paktı” Projesi Ve Türkiye’nin Siyasal Eylemciliği
2020
Dergi:  
Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra kurulmuş olan “Versay Sistemi” mevcut sorunları ortadan kaldıramadığı gibi yeni sorunların ortaya çıkmasına neden olmuştur. Dünya ekonomik krizinin etkilerinin Avrupa’yı kasıp kavurduğu, silahsızlanma konferanslarının başarısız olduğu, Japonya’nın Mançurya’yı işgali ile Milletler Cemiyeti’nin etkisizliğinin iyice anlaşıldığı bir ortamda; revizyonist İtalya’da Faşist Başbakan Benito Mussolini tarafından “Dört Güç Paktı” projesi ortaya atılmıştır. Mussolini’nin projesinin amacı; aralarında yaşamsal sorunlar bulunan İtalya, İngiltere, Fransa ve Almanya’yı bir araya getirerek Avrupa’da ülkeler arasında hiyerarşik bir düzen, bir çeşit “direktör yönetimi” oluşturmak, Milletler Cemiyeti’ni işlevsizleştirmek, Avrupa ve Dünya meselelerinde böylece söz sahibi olmak ve Sovyetler Birliği’ni Avrupa dışında tutarak komünizmin yayılmasına engel olmaktır. Mussolini’nin bu projesi, Birinci Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı esnasında benzer bir durumla karşılaşan ve Lozan Barış Antlaşması ile modern sınırlarını elde eden Türkiye Cumhuriyeti’nde büyük bir endişe meydana getirmiştir. Mustafa Kemal Atatürk, bu projenin ortaya çıkmasından itibaren engellenmesi yönünde direktifini vermiştir. Dışişleri Bakanı Tevfik Rüştü Bey’in Sovyetler Birliği ve Romanya Dışişleri Bakanları ile yaptığı çalışmalar neticesinde başlatılan bir inisiyatif ile Sovyetler Birliği Dışişleri Bakanı Maksim Litvinov’un “Mütecavizin Tarifi” kriterleri çerçevesinde, Londra’da, Türkiye’nin dahil olduğu iki ayrı antlaşma imzalanmıştır. Baltık Denizi’nden Basra Körfezi’ne kadar olan coğrafyada yer alan ülkeleri bir araya getiren bu antlaşmalar, “Dört Güç Paktı”nın uygulamaya geçirilmesi tehlikesi karşısında, Dünya barışı adına en önemli engeli oluşturmuştur. Bu çalışmada; Mussolini’nin “Dört Güç Paktı” projesinin ortaya çıkışı ile bu projenin uygulama safhasına geçirilmemesi için Türkiye tarafından ortaya konan dış politika ve bu süreçte izlenen diplomatik faaliyetler ele alınıp değerlendirilecektir.

Anahtar Kelimeler:

Mussolini's "Four Power Pact" Project and the Political Activism of Turkey
2020
Yazar:  
Özet:

The "Versay System", which was established after the First World War, has led to the emergence of new problems as it has not been able to eliminate existing problems. In a environment where the effects of the world economic crisis shaken Europe, where the disarmament conferences failed, where Japan's occupation of Manchuria and the ineficiency of the United Nations are well understood; in the revisionist Italy the "Four Power Pact" project was revealed by the fascist Prime Minister Benito Mussolini. The goal of Mussolini’s project is to bring together Italy, Britain, France, and Germany with life-threatening issues, to create a hierarchical order between countries in Europe, a kind of “director administration”, to disfunction the United Nations, to thus be a leader in European and world matters, and to prevent the spread of communism by keeping the Soviet Union outside Europe. This project of Mussolini has caused a great concern in the Republic of Turkey, which was confronted with a similar situation during the First World War and the Liberation War and which has reached its modern borders with the Lozan Peace Treaty. Mustafa Kemal Atatürk has given its directive towards the blocking of this project from the start of the project. With an initiative initiated as a result of the work of the Minister of Foreign Affairs Tevfik Rüştü Mr. with the Soviet Union and the Romanian Foreign Ministers, the criteria of the Minister of Foreign Affairs of the Soviet Union Maksim Litvinov's "Mütecavizin's Recipe" in London, two separate treaties, including Turkey, have been signed. These treaties, which unite the countries in the geography, from the Baltic Sea to the Basra Gulf, created the most important obstacle to the world peace in the face of the danger of the implementation of the "Four Power Pact". In this study, the emergence of Mussolini’s “Four Power Pact” project will be discussed and evaluated by Turkey’s foreign policy and the diplomatic activities followed in this process in order not to be passed into the implementation stage of this project.

Anahtar Kelimeler:

Mussolini’s “four Power Pact” Project and Turkey’s Political Activism
2020
Yazar:  
Özet:

The “Versailles System”, which was established after World War I, could not eliminate the existing problems and caused new problems. In an environment where the effects of the world economic crisis ravaged Europe, the Disarmament Conferences were unsuccessful, and the ineffectiveness of the League of Nations was understood as a result of the Japan’s occupation of Manchuria; in revisionist Italy, the “Four Power Pact” project was launched by Benito Mussolini, the prime minister of the fascist government. The aim of Mussolini’s project is; bringing together Italy, England, France and Germany with vital problems among them, creating a hierarchical order among countries in Europe and a kind of “directive management”, to make the League of Nations nonfunctional, thus having a say in European and world affairs and keep the Soviet Union outside Europe to prevent the spread of communism. This poject of Mussolini created a great concern in Republic of Turkey, which faced with a similar situation earlier during World War I and the War of Independence and obtained her modern borders with Lausanne Peace Treaty. Mustafa Kemal Atatürk gave the directive on the prevention of this project. On the result of Turkish Minister of Foreign Affairs Tevfik Rüştü’s work with the Ministers of Foreign Affairs of Soviet Union and Romania, at an initiative was launched with the framework criteria of Maxim Litvinov’s “Definition of Aggressor” and it signed two separate conventions involving Turkey in London. These conventions, which bring together countries from the Baltic Sea to the Persian Gulf, constituted the most important obstacle for the name of world peace in the face of the implementation of the “Four Power Pact.” In this study, the emergence of the Mussolini’s “Four Power Pact” project and foreign policy laid down by Turkey not to be passed to the implementation phase of this project and diplomatic activities pursued in this process will be evaluated.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler


Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 602
Atıf : 1.626
2023 Impact/Etki : 0.282
Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi