Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 7
Sofya'daki Sofu Mehmed Paşa medrese ve kütüphane
2023
Dergi:  
Vakıflar Dergisi
Yazar:  
Özet:

Osmanlı idaresi döneminde, özellikle bu idarenin ilk yüzyıllarında, üst düzey yetkililer kentlerde belirli kişilere ücretsiz eğitim, koruma ve barınma sağlayan büyük vakıflar kurmuşlardır. Bu vakıflar kentsel yerleşim yerlerin sosyal ve ekonomik hayatında önemli rol oynamaktadırlar. Bunların arasında Kanuni Sultan Süleyman döneminde (1520-1566) bir Osmanlı valisi olan Sofu Mehmed Paşa tarafından Sofya’da kurulan külliye de vardır. Ünlü Mimar Sinan tarafından tasarlanmış bu külliye cuma cami, medrese, medreseye bağlı kütüphane, kervansaray, hamam, bir darülaceze, bir imaret mutfağı ve depoları ile bir fırından oluşuyordu. 17’nci yüzyıldan 19’uncu yüzyılın ortalarına kadar uzanan çeşitli arşiv kaynakları, bu külliyenin Sofya’nın ekonomik ve sosyo-kültürel gelişimi, halkın günlük yaşamındaki rolü ve Sofya’ya gelen misafirler hakkında zengin veriler sunmaktadır. Bu kaynaklardan elde edilen bilgiler, Sofu Mehmed Paşa’nın hem medresesinin hem de medresenin Osmanlı eğitim sistemindeki öneminin incelenmesine de olanak sağlamaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Architectural Structure and Functions Of The Kulliye Of Sofu Mehmed Pasa In Sofia With A Special Focus On Its Medrese and Kutuphane
2023
Yazar:  
Özet:

During the Ottoman rule, especially in its early centuries, high-ranking officers founded large waqf establishments which provided free education, health care and protection and served as poor-relief social institutions. One of these multifunctional complexes which served the whole Muslim community was founded in the center of the European province Rumeli by Sofu Mehmed Paşa, an Ottoman governor during the reign of Sultan Süleyman I. The waqf külliye in Sofia, designed by the great architect Mimar Sinan, comprised a Friday Mosque, a medrese with a manuscript library, a caravanserai and guest-houses, a bath-house, a hospice, a public kitchen, a bakery with storerooms. Various archival sources from the 17th - mid-19th centuries, provided rich data about its role in the economic, socio-cultural development and everyday life of the population and the guests of Sofia. The available data also enables Sofu Mehmed Paşa’s medrese and its significance in the Ottoman education system to be examined.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Vakıflar Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 215
Atıf : 1.095
2023 Impact/Etki : 0.176
Vakıflar Dergisi