Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 14
Trakya Havzasının Güneybatısında Fay Parametrelerinin Gravite Gradyent Verilerinden Kestirimi
2024
Dergi:  
Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Fen ve Mühendislik Dergisi
Yazar:  
Özet:

Fay zonlarının tanımlaması, deprem çalışmaları, jeotermal ve mineral kaynakların araştırılmasında önemli bir rol oynar. Bu problem tanımlanmış bir sentetik modelin parametrelerinin gravite, gravite gradyentleri ya da manyetik verilerden iteratif olarak optimize ederek çözülebilir. Eğrilik gradyentleri, bir eşpotansiyelli yüzeyin küresel bir yüzeyden sapmalarını ifade eder ve bu nedenle kütle dağılımlarının kaynak noktadan sapmalarını yansıtır. Bu çalışmada, eğim atımlı faylar ve jeolojik dokanaklar gibi doğrusal yapıları tanımlayan diferansiyel eğrilik gradyentleri kullanılmıştır. Eğrilik gradyentleri yüksek çözünürlüklü Yer Gravite Modeli 2008’ den türetilen gravite gradyentlerinden hesaplanmıştır. Gravite gradyentlerinden fay parametrelerinin kestirimi çok değişkenli hata fonksiyonunun minimum değerini bulmayı gerektiren kompleks doğrusal olmayan bir jeofiziksel ters çözüm problemidir. Benzetimli tavlama olarak adlandırılan bir global optimizasyon yöntemi, Türkiyede Trakya havzasının güneybatısındaki fayların eğim açısı, konumu ve bazı derinlik parametrelerinin kestirimi için kullanılmıştır. Optimizasyon tekniğinde, her bir arama adımında gözlenen anomali ile karşılaştırılacak olan kuramsal anomaliyi hesaplamak için kaçınılmaz olarak düz çözüm de uygulanmaktadır. Bu durumda problem bir matematiksel veya jeofiziksel yorum modelinin kurgulanmasını gerektirir. Böyle bir model eğim atımlı fay modeli olarak tasarlanmıştır. Sonuçlar eğim açısı tahminlerinin sismik çalışmalarla uyumlu bulunan yüksek eğim açılı faylara işaret ettiğini göstermektedir.

Anahtar Kelimeler:

Estimation Of Fault Parameters In Southwest Of The Thrace Basin From Gravity Gradient Data
2024
Yazar:  
Özet:

Characterization of fault zones plays an important role for earthquake studies, geothermal and mineral resource exploration. This problem can be achieved by optimizing parameters of a defined synthetic model iteratively using gravity, gravity gradients or magnetic data. Curvature gradients indicate deviations of an equipotential surface from a spherical surface, therefore, reflecting deviations of mass distributions from a source point. In this study, differential curvature gradient is used as it identifies linear structures such as dip-slip faults and geological contacts. Curvature gradients are computed from gravity gradient observations which are derived from the high-resolution Earth Gravitational Model 2008. Estimating the fault parameters from gravity gradients is a complex nonlinear geophysical inverse problem that requires finding the minimum of a multi-variable cost function. A global optimization technique called simulated annealing (SA) is used to estimate location, dip angle and some depth parameters of the faults located in southwest side of the Thrace basin in Türkiye. In the optimization technique, a straight solution is inevitably applied to calculate the theoretical anomaly to be compared with the observed anomaly in each search step. In this case, the problem requires constructing a mathematical or geophysical interpretation model. Such a model is designed as a dip-slip fault model. The results show that dip angle estimates indicate high-angle faults which are found to be consistent with the seismic studies.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Fen ve Mühendislik Dergisi

Alan :   Mühendislik; Fen Bilimleri ve Matematik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 441
Atıf : 337
2023 Impact/Etki : 0.206
Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Fen ve Mühendislik Dergisi