Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 10
 Görüntüleme 9
Göğüs hastalıkları polikliniğine başvuran olguların sigara içme özellikleri
2008
Dergi:  
Tüberküloz ve Toraks Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı; göğüs hastalıkları polikliniğimize başvuran hastalarda sigara kullanımının sıklığını, özelliklerini, etki eden risk faktörlerini belirlemek ve hastaların sigarayı bırakmak konusundaki görüş ve isteklerini araştırmaktır. Haziran 2005-Haziran 2006 tarihleri arasında polikliniğimize başvuran 659 olgu çalışmaya alınmıştır. Sigara içme prevalans ve özelliklerini belirleyen kesitsel bir araştırma olarak tasarlanan çalışmamızda yüz yüze uygulanan anketlerle veriler toplanmıştır. Çalışmaya katılan 659 olgunun 417 (%63.3)'si erkek, 242 (%36.7)'si kadındı ve yaş ortalaması 53.1 ± 16.2 idi. Olguların %33 (218 kişi)'ü sigara içiyor, %28 (183 kişi)'i sigarayı bırakmış ve %39 (258 kişi)'u hiç sigara içmemişti. Elli yaş altında sigara içenlerin oranı anlamlı olarak daha yüksekti (p= 0.0001). Eğitim düzeyi arttıkça özellikle üniversite mezunu olan kadınlarda sigara içme oranlarının oldukça yüksek olduğu, erkeklerde ise sigara içme alışkanlığının eğitim düzeyiyle pek değişmediği görüldü. Sigaraya başlama nedeni en sık (%72) arkadaşlardan etkilenme idi. Halen sigara içen olguların %48.9'u sigarayı bir dönem bırakıp yeniden başladığını, %86'sı sigarayı bırakmak istediğini bildirmekteydi. Göğüs hastalıkları polikliniğine başvuran yetişkin popülasyonda aktif sigara içme oranını %33, bırakma oranını da %28 olarak bulduk. Erkeklerde sigara içme oranı ve paket/yıl miktarları daha yüksek bulundu. Sigara içenlerin %86'sının bırakmayı istediği, %25'inin sigarayı bırakmayı deneyip başaramadığı, %49'unun da bırakıp tekrar başladığı görüldü. Bu bulgularla sigara içenlerin büyük bir kısmının sigarayı bırakmak istediğini ancak bunu profesyonel bir yardım olmaksızın başaramadığını tespit ettik. Bu konuda hastalarımıza yardımcı olabilmek için göğüs hastalıkları bünyesinde bir sigarayı bırakma polikliniği kurmayı planladık.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Tüberküloz ve Toraks Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 161
Atıf : 1
Tüberküloz ve Toraks Dergisi