Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 63
 İndirme 7
Petrol Fiyatları ve Enflasyon Arasında Frekans Alanında Asimetrik Nedensellik Analizi: BRICS-T Ülkeleri Üzerine Bir Uygulama
2021
Dergi:  
Gaziantep University Journal of Social Sciences
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada küresel ekonomiler içerisinde hızla büyüdüğü bilinen BRICS-T ülkeleri (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin, Güney Afrika ve Türkiye) için petrol fiyatları ile enflasyon arasındaki nedensellik ilişkisi araştırılmıştır. Söz konusu ülkeler hem net petrol ihracatçısı hem de ithalatçı olarak dünyada önemli bir konuma sahiptir. Bu çalışmada ilgili değişkenler arasındaki nedensellik ilişkisi Breitung ve Candelon (2006) tarafından önerilen frekans alanındaki nedensellik testi ile incelenmiştir. Ayrıca pozitif ve negatif petrol fiyat şoklarının enflasyon üzerindeki etkisini belirlemek amacıyla asimetrik nedensellik testi yapılmıştır. Analiz sonuçları petrol fiyatları ile enflasyon arasındaki nedensellik ilişkisinin ülkelere göre farklılaştığını göstermektedir. Geleneksel Granger nedensellik testinde petrol fiyatlarının enflasyon üzerindeki asimetrik etkisini dikkate almadığımızda, sadece Çin ve Güney Afrika için nedensellik ilişkisi tespit edilmektedir. Diğer taraftan, Brezilya’da pozitif petrol fiyat şokunun enflasyonun Granger nedeni olduğu belirlenirken, Rusya’da pozitif ve negatif petrol fiyat şokundan enflasyona yönelik nedensellik ilişkisi bulunmuştur. Hindistan ve Türkiye için ise petrol fiyatları ile enflasyon arasında herhangi bir nedensellik ilişkisi bulunamamıştır. Frekans alanında nedensellik testi sonuçlarına göre, Rusya, Çin ve Güney Afrika’da petrol fiyatlarından enflasyon oranına yönelik nedensellik ilişkisi belirlenmiştir. Bununla birlikte, Hindistan dışındaki tüm ülkeler için pozitif petrol fiyat şokları uzun dönemde enflasyonun Granger nedeni olarak bulunmuştur. Diğer taraftan, Brezilya ve Türkiye dışında tüm ülkelerde negatif petrol fiyat şoklarından enflasyona yönelik nedensellik olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Asymmetric Frequency Domain Causality Analysis Between Oil Prices and Inflation: Evidence From Brics-t Countries
2021
Yazar:  
Özet:

In this study, the presence of causality relation between oil price and inflation is examined for the BRICS-T (Brazil, Russia, India, China, South Africa, and Turkey) countries, which are known to have a high growth rate among global economies. These countries have an important position in the world both as a net oil exporter and as an importer. In this study, the causality relationship between the variables is examined by means of the frequency domain causality test suggested by Breitung and Candelon (2006). In addition, we employ asymmetric causality tests to determine the effect of positive and negative oil price shocks on inflation. Empirical results suggest that the causality relation between the oil price and inflation varies over the countries. The conventional Granger causality test results show that there is a causality relation from oil price to inflation in only China and South Africa. On the other hand, although positive oil price shocks are determined as Granger cause of inflation in Brazil, both positive and negative oil price shocks are Granger cause of inflation in Russia. We cannot determine any causal link between the variables in India and Turkey. Frequency domain Granger causality test results indicate that oil price is Granger cause of inflation in Russia, China, and South Africa. However, there is a causal link running from positive oil price shocks to inflation in the long-run in all countries except for India. On the other hand, negative oil price shocks are found to be Granger cause of inflation in all countries except for Brazil and Turkey.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Gaziantep University Journal of Social Sciences

Alan :   Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.608
Atıf : 8.433
2023 Impact/Etki : 0.25
Gaziantep University Journal of Social Sciences