Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 30
 İndirme 7
Yüzmenin neden olduğu vücut sıvı dengesindeki değişimlerin yüzme performansına etkisi
2014
Dergi:  
SPORMETRE Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Yapılan bu araştırmanın amacı; yüzme antrenmanları boyunca sıvı kaybedilip kaybedilmediğini ve eğer sıvı kaybediliyorsa performansa etkilerinin nasıl olduğunun cevabını bulmaktır. Yüzmenin neden olduğu vücut sıvı dengesindeki değişimlerin yüzme performansına etkileri konulu çalışmaya, Türkiye Şampiyonası sonucunda kendi yaş gruplarında ilk 5 içerisinde yer alan 15 kız (Myaş:15.0, SD:0.84) ve 15 erkek (Myaş:15.73, SD:1.10) toplam 30 yüzücü (Myaş:15.36, SD:1.03) gönüllü olarak katılmıştır. Yüzücülerin spor yaşları spor yaşı 8±1.16 yıldır. Her iki cinsiyette de her branştan (kelebek, sırtüstü, kurbağalama, serbest ve karışık) 3’er yüzücü bulunmaktadır. Çalışmada, kan hematokrit değeri, idrar yoğunluğu, toplam vücut sıvı yüzdesi, vücut ağırlığı ve 50m serbest yüzme performansı ölçümleri yapılmıştır. Çalışmamızdan elde edilen verilerin analizinde SPSS 15.0 programı (Lisans No: 9888978) kullanılmış ve kesim noktası tüm istatistiksel analizlerde 0.05 olarak alınmıştır. Su takviyesiz yapılan antrenman sonrasında, her iki cinsiyette de, hematokrit değerinin ve idrar yoğunluğunun arttığı (p<0.05), vücut ağırlığının ve toplam vücut sıvı yüzdesinin azaldığı (p<0.05) gözlemlenmiş ve 50m serbest yüzme performansında bir değişiklik bulunamamıştır. Fakat su tüketilen antrenman sonrasında, yüzücülerin 50m serbest yüzme performanslarında iyileşme gözlemlenmiştir (p<0.05). Su içerisinde yapıldığı için sıvı kaybının olduğu düşünülmediği yüzme sporunda, antrenman sırasında sıvı tüketiminin performansı etkilediği belirlenmiştir. Özellikle, yarışma öncesinde yapılan antrenmanlar sırasında tüketilen sıvı, yarışma performansını doğrudan etkileyeceğinden, yarışmada alınacak sonuçlar açısından sıvı tüketimi çok fazla önem taşımaktadır

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








SPORMETRE Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 774
Atıf : 7.383
2023 Impact/Etki : 0.287
SPORMETRE Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi