Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 43
 İndirme 8
1261/1845 TARİHLİ HARPUT KEFALET DEFTERİ VE BU DEFTERE GÖRE XIX. YÜZYILIN ORTALARINDA HARPUT ŞEHRİ
2014
Dergi:  
Harput Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Osmanlı Devleti'nde kefâlet, gerek resmî işlemlerde ve gerekse sosyal hayatta, sık başvurulan bir sistemdir. Mala ve şahsa olmak üzere iki şekilde uygulanan kefâlette bir iş veya kazanımın sorumluluğu kefile de yüklenerek, hakkın güvenceye alınması amaçlanır. Araştırma konumuz olan Harput şehri kefâlet defteri, âdeta bir nüfus yoklaması niteliğinde olup 25'i boş olmak üzere toplam 138 sayfadır. Şehrin ve bölgenin içinde bulunduğu asayiş sorunları karşısında, mahalle sakinlerinin birbirlerine kefil olması şeklinde yazılmıştır. Mahalleler, medreseler ve esnaf olmak üzere 3 tertip halinde düzenlenmiştir. Çalışmamızda, öncelikle kefâlet defterinin yazım özellikleri üzerinde durulmuştur. Sonrasında ise defterdeki kayıtlar teker teker incelenerek, XIX. yüzyıl ortalarında Harput şehrinin mahalleleri ve demografik yapısı, müderris ve öğrencileriyle birlikte medreseleri, han ve hamamlarıyla birlikte bütün esnaf kolları ve sayıları ortaya çıkarılıp bunların değerlendirilmesi yapılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

1261/1845 HARPUT DEFTERY and according to this DEFTERY XIX. The city of Harput in the middle of the century
2014
Yazar:  
Özet:

In the Ottoman State, kefalet is a system that is frequently applied in formal processes and, if necessary, in social life. In the case of a person or a person who has the right to obtain the right to obtain the right to obtain the right to obtain the right to obtain the right to obtain the right. Our research topic is the Harput city kefâlet book, which is a total of 138 pages, of which 25 are empty. In the city and in the district, it is written that the residents of the neighborhood are in the form of a coveted one another. There are three kinds of trees, trees, and trees. In our work, we first focused on the characteristics of the kefalet book. After that, the records in the book were reviewed one by one, XIX. In the middle of the century, the neighborhoods and demographic structure of the Harput city, with the teachers and students, with the medreses, the han and the hamam, all the trade arms and numbers were revealed and evaluated.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Harput Araştırmaları Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 114
Atıf : 233
2023 Impact/Etki : 0.217
Harput Araştırmaları Dergisi