Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 15
 İndirme 1
 Sesli Dinleme 1
Geleneksel Türk Halk Müziğinde Çalgısal Türlerin Biçim Analizi
2022
Dergi:  
Journal Of Social, Humanities And Administrative Sciences
Yazar:  
Özet:

Geleneksel halk müziğimiz, edebi açıdan sıla/hasret, gurbet, ölüm, ayrılık, vatan sevgisi gibi konuları işlemektedir. Genellikle bu konular üzerinde sözlü olarak icra edilen halk müziğimiz, günümüze yaklaştıkça geleneksel oyun havaları ve geleneksel dans müzikleri gibi farklı türlerle etkileşime girmiş ve bu sayede çalgısal özellikli türler de gelişmiştir. Dünyada yer alan pek çok müzik kültüründeki gibi geleneksel müziğimizin de kendine has bir yapısı ve kimliğini oluşturduğu biçimsel bir takım unsurları yer almaktadır. Özellikle ritmik ve dizisel açıdan diğer folklorik müziklerdeki gibi icra tavırlarını belirleyen ve etkileyen bu unsurlar, kültürlerarası açıdan farklılık gösterse de, müziğin ortak noktaları açısından belirli tekniklerle analiz edilebilmektedir. Bu sayede özellikle çalgısal türdeki türkülerimizin bu analizler sayesinde kimliği ortaya koyularak dünya kültür mirasındaki yeri tanımlanabilecektir. Bu çalışmanın amacı, geleneksel halk müziğimizdeki çalgısal türlerden seçilmiş olan 6 tür arasında yer alan çalgısal eserlerin analiz edilerek analitik açıdan nasıl bir yapıya sahip olduğunun betimsel olarak ortaya konmasının sağlanmasıdır. Bu türler, “Ağırlama, Bar, Boğaz Havası, Gelin Çıkarma Havası, Güvende ve Halay” olarak belirlenmiştir. Bu türler, önce genel hatlarıyla tanımlandıktan sonra, tür içinden seçilmiş olan ezginin incelemesi, ritmik, melodik, formal, dokusal ve çoksesliliğe uygunluk gibi açılardan değerlendirilecektir. Örnek seçimlerinde özellikle türe uygunluk esas alınmıştır. Yapılan analizler sonrasında bulgular, yöntemsel açıdan nitel ve betimsel olarak yorumlanacaktır. Bulguların değerlendirilmesi, çalışmanın amacı olan geleneksel halk müziği türlerinin analizi üzerinden bu ezgilerin çoksesleslendirilme aşamasındaki pratik yöntemlerin ortaya konulması, bu sayede sağlanacaktır. Çalışmanın önemi, bu sürece sağladığı katkıda ortaya çıkmaktadır. Çalışmanın, özellikle geleneksel halk müziğimizin ezgileriyle çokseslendirme ya da düzenleme yapacak olan müzik yaratıcılarına, müzik eğitmenleri ve öğrencilerine kaynak sağlaması düşünülmektedir.                                                                                                                                                     

Anahtar Kelimeler:

Traditional Turkish People's Music
2022
Yazar:  
Özet:

Our traditional folk music literally deals with subjects such as slay/hasred, gurbet, death, separation, patriot love. Our popular music, which is often performed verbally on these topics, has interacted with different species, such as traditional play atmospheres and traditional dance music, as it is the way that species with play-specific characteristics have evolved. Like many of the world’s music cultures, our traditional music also has a formal set of elements in which it forms its own structure and identity. These elements, which specifically determine and influence performing attitudes in the rhythmic and serial aspects, as in other folkloric music, although they differ in intercultural aspects, can be analyzed by certain techniques in terms of the common points of music. Thus, thanks to these analyses of our turquoise species, we will be able to identify the place in the world cultural heritage by revealing identity. The aim of this study is to ensure that the six species of playing works that are selected from the traditional folk music are analyzed and illustrated in an analytical perspective of how they have a structure. These species are defined as "weight, bar, throat air, bride air, safe and cool." These species, first defined by their general lines, will be assessed in terms such as the examination of the scratch selected within the species, the rhythmic, melodic, formal, textual and multicellular conformity. Specifically, the selection of examples is based on suitability. After the analyses made, the findings will be interpreted in a methodological and visual way. The evaluation of the findings, through the analysis of the traditional popular music species that the study is aimed at, will thus be achieved, the introduction of practical methods in the phase of multiplication of these species. The importance of the work is revealed in the contribution it provides. The study is thought to provide resources to music creators, music teachers and students who will be multiplying or organizing, especially with the intrigues of our traditional folk music.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Journal Of Social, Humanities And Administrative Sciences

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.031
Atıf : 348
2023 Impact/Etki : 0.085
Journal Of Social, Humanities And Administrative Sciences