Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 3
Orta hat kapanma defektlerinde fetuin-a, osteopontin, total antioksidan ve oksidan düzeyleri
2019
Dergi:  
Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Orta Hat kapanma Defekti (OHD) yüksek morbidite ve mortalite ile ilişkili doğumsal spinal omurgaların birleşme kusurudur. OHD’li olan hastalarda Fetuin-A, Osteopontin, Total antioksidan ve oksidan seviyeleri bilinmemektedir. Bu çalışmada bu paramatrelerin OHD’li olan hastalarda düzeyleri ve hastalıkla olan ilişkisi araştırıldı. Materyal ve Metot: Çalışmaya, 0-5 yaş grubu arasında OHD olan hastalar (Çalışma grubu, n=80) ve benzer yaşta sağlıklı çocuklar (Kontrol grubu, n=85) olmak üzere 165 olgu alındı. OHD olan olgular Spina Bifida Occulta (Grup I, n=22), Spinal Meningosel veya Miyelomeningosel (Grup 2, n=26) ve Hidrosefalisi olan (Grup 3, n=31) olmak üzere 3 gruba ayrıldı. Dağılımların normal olup olmadığı tek yönlü Kolmogorov–Smirnov testi ile değerlendirildi. Gruplar arası karşılaştırmalarda, ki-kare, student t testi, Mann-Whitney U testi ve Kruskal-Wallis varyans testleri kullanıldı. Tüm olgularda Fetuin-A ve Osteopontin sandviç enzim bağlantılı immün sistemi emici teknolojiye dayanarak ölçüldü, Total Antioksidan Status (TAS) ve Total Oksidan Status (TOS)  spektrofotometrik olarak ölçüldü.  TOS’un TAS’a oranıyla oksidatif stres indeksi (OSİ) hesaplandı. Bulgular: Hasta ve kontrol grupları arasında TAS düzeyleri benzerdi (p=0.230). TOS ve OSİ düzeyleri hastalarda, Fetuin-A ve Osteopontin değerleri ise kontrol grubunda daha yüksek bulundu (hepsi için, p<0.05). TAS düzeyleri hasta grupları arasında benzer, TOS, Fetuin-A, Osteopontin değerlerinde anlamlı farklıydı (hepsi için p<0.05). TOS, OSİ ve Fetuin-A düzeyleri grup I den III’e doğru giderek azalırken, osteopontin düzeyleri grup I’de en yüksek, grup 2’de ise en düşük olarak bulundu. Sonuç: OHD kapanma defekti, intrauterin dönemde meydana gelir. Embriyogenez aşamasında, ektodermal tabakadan gelişen nöral dokunun ve mezodermal tabakadan gelişen ve spinal kordun etrafını saran kemik ve cildin orta hatta yetersiz kapanması ile sonuçlanan bir malformasyondur. Bu yetersiz kapanma nöral tüpün herhangi bir yerinde meydana gelebilir. Nöral tüpün histogenezi ve organogenezi tamamlanması için biyolojik ve kimyasal aktif maddelere ihtiyaç duyarlar (2). Bu nedenle OHD’li hastaların fizyopatolojisinde, TOS, OSİ, Fetuin-A, Osteopontin değerlerinin rolü olabileceği düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

The Levels Of Fetuin-a, Osteopontin, Total Antioxidant and Oxidant In Patients With Midline Closure Defects
2019
Yazar:  
Özet:

Background: Midline closure defect malformation (NTD) is a congenital fusional defect of the posterior segments of spinal vertebrae which is associated with high morbidity and mortality. Fetuin-A, Osteopontin, total antioxidant and oxidant levels are unknown in patients with midline closure defects. In this study, the levels of these parameters in patients with NTD and their relationship with the disease were investigated. Methods: The study included 165 patients (0-5 age group) with OHD (Study group, n = 80) and healthy children of similar age (Control group, n = 85). Patients with OHD were divided into three groups as Spina Bifida Occulta (Group I, n = 22), Spinal Meningocele or Myelomeningocele (Group 2, n = 26) and Hydrocephalus (Group 3, n = 31). One-way Kolmogorov-Smirnov test was used to determine whether the distributions were normal or not. Ki-square, student t test, Mann-Whitney U test and Kruskal-Wallis variance tests were used in the comparisons between the groups. Total antioxidant status (TAS) and total oxidant status (TOS) were measured spectrophotometrically. Oxidative stress index (OSI) was calculated with the ratio of TOS to TAS. Results: TAS levels were similar between patient and control groups (p = 0.230). TOS and OSI levels were higher in patients, and fetuin-A and osteopontin values were higher in the control group (for all, p <0.05). TAS levels were similar between patient groups, however, TOS, fetuin-A, osteopontin values were significantly different (p <0.05 for all). The levels of TOS, OSI and Fetuin-A were decreasing steadily from group I to III, whereas osteopontin levels were the highest in the group I and the lowest in the group 2. Conclusion: OHD closure defect occurs during intrauterine period. In the embryogenesis stage, it is a malformation which results in inadequate closure of the midline spinal cord because of inadequate development of neural tissue from the ectodermal layer and because of inadequate development of the bone and skin from the mesodermal layer which surrounding the spinal cord. This insufficient closure can occur anywhere in the neural tube. They require biological and chemical active substances to complete the histogenesis and organogenesis of the neural tube. Therefore, it is thought that TOS, OSI, Fetuin-A and Osteopontin values may play a role during embryological development of OHD patients.  

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 545
Atıf : 167
2023 Impact/Etki : 0.034
Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi