Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 9
 İndirme 1
2D:4D Oranı ve Parmak Boyları Açısından Obsesif Kompulsif Bozukluk, Yaygın Gelişimsel Bozukluk Tanısı Konulan Çocuklar ve Sağlıklı Kontrollerin Karşılaştırılması
2016
Dergi:  
Gazi Medical Journal
Yazar:  
Özet:

Amaç: Obsesif kompulsif bozukluk ( OKB) ve otizm, tekrarlayıcı davranışlar gibi bazı ortak özelliklere sahiptirler. Prenatal androjenlere maruziyet ile ilişkili olduğu düşünülen, cinsiyetler arasında faklılık gösteren; 2. Parmağın 4. Parmağa oranının (2d:4d) otizmde daha çok “erkek benzeri” olduğu bildirilmektedir. Bu çalışmanın amacı ortak özellikleri bulunan OKB ve otizm grubunun 2d:4d oranı ve parmak uzunlukları açısından karşılaştırılmasıdır. Yöntem: Bu çalışmaya 6-18 yaşları arasında olan OKB tanısı konulan 15, Yaygın gelişimsel bozukluk ( YGB ) tanısı konulan 12 ve herhangi bir psikiyatrik bozukluğu olmayan 54 erkek sağlıklı çocuk-ergen dahil edilmiştir. Hasta grubunda OKB ve YGB tanısı ayrıntılı klinik değerlendirme sonucunda DSM IV-TR tanı kriterlerine göre konulmuştur. Değerlendirme sonrasında dijital kompas yardımıyla çocuk ve ergenlerin el uzunluğu, el genişliği, parmak uzunlukları ölçülmüştür. Bulgular : Kontrol, OKB ve YGB grupları arasında sağ ve sol 2d:4d oranı yönünden istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmamıştır. Buna karşın, YGB grubunda sağ el 2. ve 3.parmaklar ile, sol el 2,3,4. parmakların kontrol grubuna göre daha kısa olduğu saptanmıştır. Sol el uzunluğu YGB grubunda OKB grubuna göre daha kısa olarak saptanırken, sağ 2. ve sol 3. parmak uzunluğu YGB grubunda kontrol ve OKB grubuna göre daha kısa olarak bulunmuştur. Sonuç : Bu çalışmada 2d:4d oranı açısından OKB, YGB ve sağlıklı kontroller arasında herhangi bir farklılık saptanmazken; YGB grubunda bazı parmak boylarının kontrol grubuna göre daha kısa olduğu tespit edilmiştir. Bu bulgu YGB grubunda taranabilecek bir dismorfolojik bir bulgu olabilir ancak daha geniş örneklemlerle yapılacak ileri çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır. 

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Gazi Medical Journal

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.186
Atıf : 523
Gazi Medical Journal