Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 2
Bolton yöntemi ile Braun yönteminin karşılaştırmalı olarak incelenmesi
2024
Dergi:  
Acta Odontologica Turcica
Yazar:  
Özet:

ÖZET AMAÇ: Diş boyut uyumsuzluğunun hesaplanmasında kullanılan Bolton yöntemi ile Braun yönteminin karşılaştırmalı olarak incelenmesidir. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışma, Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Ana Bilim Dalı kliniğine ortodontik tedavi için başvurmuş hastaların alçı modellerinden oluşmaktadır. Birinci grup (G1), ideal bitim kriterlerine ve Angle Sınıf I molar kapanışına sahip 61 adet modelden oluşmaktayken; ikinci grup (G2), farklı maloklüzyonlara sahip 61 modelden oluşmaktadır. G2; Angle Sınıf I, II ve III olmak üzere alt gruplar halinde değerlendirilmiştir. Bolton ve Braun analizi, iki gruptaki tüm modeller üzerinde uygulanmıştır. Ölçümler, aynı araştırmacı tarafından dijital kumpas kullanılarak yapılmıştır. Verilerin normal dağılım göstermemesi sebebiyle Kruskal-Wallis H testi ve Mann-Whitney U testi kullanılmıştır. Ölçüm hatasına Dahlberg yöntemi ile bakılmıştır. P<0.05 değeri anlamlı olarak kabul edilmiştir. BULGULAR: Her iki grup için de Bolton ve Braun yöntemleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu bulunmuştur (p<0.05). Her iki grupta da Bolton değerleri, Braun değerlerine göre anlamlı derecede büyük bulunmuştur (p<0.05). G2’de her iki yöntem kullanılarak yapılan ölçümlerde Angle Sınıf I, II ve III için ölçülen diş boyut uyumsuzluğu miktarları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0.05). Diş boyut uyumsuzluğu miktarı en fazla Angle Sınıf III maloklüzyon grubunda, en az Angle Sınıf I maloklüzyon grubunda bulunmuştur (p<0.05). SONUÇ: Her iki grupta da Bolton değerleri, Braun değerlerinden büyük bulunmuştur. G2’deki alt gruplar arasında; iki yöntem için de diş boyut uyumsuzluğu miktarı en fazla Angle Sınıf III, en az Angle Sınıf I maloklüzyon grubunda bulunmuştur.

Anahtar Kelimeler:

A Comparative Examination Of Bolton's Method and Braun's Method
2024
Yazar:  
Özet:

ABSTRACT OBJECTIVE: To compare Bolton’s method and Braun’s method used in the calculation of tooth size discrepancy. MATERIALS AND METHODS: The study consists of plaster dental models of patients who applied to Orthodontic clinic of Gazi University Faculty of Dentistry for orthodontic treatment. The first group (G1) consisted of 61 models with ideal occlusion criteria and Angle Class I molar relationship; the second group (G2) consisted of 61 models with different malocclusions. G2 was evaluated as three subgroups; Angle Class I, II and III. Bolton and Braun analyses were performed on plaster models in both groups. Measurements were made by same researcher using a digital caliper. Kruskal-Wallis H test and Mann- Whitney U test were used since the data didn’t show normal distribution. Measurement error was checked with Dahlberg method. A value of P<0.05 was accepted as significant. RESULTS: A statistically significant difference was found between the Bolton and Braun methods for both groups (p<0.05). Bolton values were found to be significantly higher than Braun values in both groups (p<0.05). In G2, the difference in tooth size discrepancy values was statistically significant among Angle Class I, II, and III malocclusions for both methods (p<0.05). The highest amount of tooth size discrepancy was found in the Angle Class III malocclusion group, while the least amount was found in the Angle Class I malocclusion group. CONCLUSION: Bolton values were found to be higher than Braun values in both groups. Among the subgroups in G2, the highest amount of tooth size discrepancy was found in the Angle Class III and least was found in Angle Class I malocclusion group for both methods.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Acta Odontologica Turcica

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 866
Atıf : 718
Acta Odontologica Turcica