Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 14
 İndirme 3
Simplicity ile sakroiliak eklem denervasyonu uygulanan olgularda yaşam kalitesinin retrospektif olarak değerlendirilmesi
2023
Dergi:  
AĞRI
Yazar:  
Özet:

Amaç: Sakroiliak eklem ağrıları üçüncü en sık bel ağrısı sebebidir. Sakroiliak eklem kaynaklı ağrıların tedavisi sıklıkla konservatiftir. Konservatif tedaviler başarısız olduğunda eklem içi enjeksiyon veya radyofrekans denervasyon gibi girişimsel tedavi yöntemleri uygulanır. Ancak son zamanlarda yapılan girişimsel tedavinin başarısı kadar, tedavi sonrası hasta memnuniyeti ve yaşam kalitesinin artması da oldukça önem kazanmıştır. Bu retrospektif çalışmanın amacı, sakroiliak eklem ağrısı olan ve simplicity radyofrekans denervasyon uygulanan hastalarda ağrı sağaltımını ve yaşam kalitelerindeki iyileşmeyi değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Ferguson grafide sakroiliak eklem dejenerasyonu bulunan, sakroiliak eklem için tanısal intraartiküler blok uygulanan ve ağrısında %50’den fazla azalma olan hastalardan simplicity radyofrekans nörotomi uygulanmış 38 hasta dosyası incelendi. Hastaların yaş, cinsiyet, işlem öncesi ve işlemden altı ay sonraki kontrollerindeki NRS ve SF-36 skorları kaydedildi. Bulgular: İşlem öncesi ve işlemden altı ay sonra bakılan NRS değerlerinde, işlem öncesine göre işlem sonrası dönemde istatistiksel olarak anlamlı azalma vardı ve NRS değerlerindeki azalmada cinsiyetler arası fark yoktu. İşlem öncesi ve işlemden altı ay sonra bakılan SF-36 değerleri incelendi. Tüm alt ölçeklerde işlem öncesine göre, işlem sonrası dönemde istatistiksel olarak anlamlı düzelme vardı. Bu düzelmede cinsiyetler arasında fark var mı diye bakıldığında ise emosyonel rol güçlüğündeki düzel-me hariç, diğer alt ölçeklerde cinsiyetler arasında fark yoktu, hepsinde benzer oranda iyileşme mevcuttu. Sadece emosyonel rol güçlüğündeki düzelme kadınlarda erkeklere göre daha fazlaydı ve bu fark istatistiksel olarak anlamlıydı. Sonuç: Steroid enjeksiyonuna olumlu yanıt veren sakroiliak eklem ağrısı olan hastalarda, simplicity III uygulaması uzun süreli ağrı yönetimi sağlar ve herhangi bir komplikasyon olmaksızın hasta konforunu ve ağrı memnuniyetini artırır.

Anahtar Kelimeler:

Simplicity with Sacroiliak joint denervation applied in the facts of life quality retrospective assessment
2023
Dergi:  
AĞRI
Yazar:  
Özet:

Purpose: Sacroiliak joint pain is the third most common cause of back pain. Treatment of pain caused by the sacroiliak joint is often conservative. When conservative treatments fail, initiative therapeutic methods such as intra-articular injection or radiofrequency denervation are applied. However, as well as the success of recent initiative therapy, patient satisfaction after treatment and the improvement of quality of life have also gained great importance. The purpose of this retrospective study is to evaluate the pain supply and the improvement in the quality of life in patients with sacroiliated joint pain and simplicity radiofrequency denervation. Instruments and Methods: Ferguson graphide examined 38 patient files of patients with sacroiliak joint degeneration, diagnostic intraarticular block applied to sacroiliak joint and with more than 50% reduction in pain applied simplicity radiofrequency neurotomy. NRS and SF-36 scores were recorded in patients’ age, gender, pre-operation and six months after the treatment. Results: The NRS values considered before and six months after the process had a statistically significant decrease in the post-process period compared to the previous process and there was no gender difference in the decrease in the NRS values. The SF-36 values considered six months before and after the processing were examined. In all the lower scales, according to the processing before, there was statistically significant improvement in the post-processing period. When it looked at whether there is a difference between the sexes in this improvement, except the improvement in the difficulty of the emotional role, there was no difference between the sexes in other lower scales, there was a similar rate of improvement in all of them. The improvement in the deficiency of the emotional role alone was more likely in women than in men, and this difference was statistically meaningful. In patients with sacroiliak joint pain that responds positively to steroid injection, the application of simplicity III provides long-term pain management and improves the patient's comfort and pain satisfaction without any complications.

Anahtar Kelimeler:

0
2023
Dergi:  
AĞRI
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












AĞRI

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 171
Atıf : 5
AĞRI