Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 2
Karaburun Yarımadası (İzmir) Mezar Taşları Envanteri 2006-2007 Çalışmaları I: Eski Mordoğan, Çatalkaya, Hacılar, İnecik, Kösedere ve Eğlenhoca Köyleri
2007
Dergi:  
Türkiye Bilimler Akademisi Kültür Envanteri Dergisi
Yazar:  
Özet:

2004 yılından başlayarak TÜBA-TÜKSEK Tür­kiye Kültür Envanteri Projesi çerçevesinde yü­rütülen Karaburun Yarımadası (İzmir) Mezar Taşları Envanter Projesinin (proje no: M2) amacı, yarımada köylerindeki mezarlıkların ve mezar taşlarının saptanması ve envanterinin oluşturulmasıdır. Bu kapsamda ilk belgeleme çalışmaları 2004 ve 2005 yıllarında Çullu, Hi­sarcık, Ambarseki ve Saip köylerinde gerçek­leştirilmiştir. Karaburun Yarımadası (İzmir) Kır­sal Mimarlık Envanter Projesine (proje no: C5) paralel olarak yürütülen bu çalışmalar mezar taşı kitabelerinin kırsal yerleşmeler tarihinin yazılı kaynaklarından biri olarak görülebileceği­ni göstermiştir. Mezar taşları yalnız kitabeleriyle değil, üretim biçimleri ve sergiledikleri bezeme dağarcığıyla da yarımadanın tarihsel coğrafyasına ilişkin referanslar vermektedir. Karaburun ilçe merkezinin yakın çevresindeki yerleşmelerle sınırlı tutulan ilk çalışmaların sağladığı birikimle envanter çalışmalarının, 2006 yılında yarımada bütününe yayılması he­deflenmiş, 2007 yılına da uzanan alan çalış­malarıyla, birkaç yerleşme dışında Karaburun Yarımadasındaki mezarlıkların ve mezar taşla­rının envanteri tamamlanmıştır. Çok sayıda mezar taşının envantere girmesi ve sistema­tik olarak değerlendirilmesi her şeyden önce bu envanter projesi yoluyla oluşturulacak veri-tabanını daha tutarlı ve verimli bir başvuru kaynağı haline getirecektir. Üçüncü dönem envanter çalışmalarında köylerde saptanan ki­tabeti ve kitabesiz mezar taşlarının tümü fo­toğrafla belgelenmiş ve mezarlıklar hakkında köy sakinlerinden bilgi alınmıştır. Kitabeti me­zar taşlarından en eskileri 18. yüzyılın ilk çey­reğine ait olup Çatalkaya (Eski Mordoğan), Kösedere, İnecik ve Tepeboz köylerinde bulun­maktadır. 19. yüzyıla ait mezar taşları çoğun­luktadır. Kitabeleri Latin harfleriyle yazılmış olan Erken Cumhuriyet dönemi mezar taşları ise Osmanlı'dan Cumhuriyet'e geçiş sürecini yansıtan karakteristik bir katalog oluştururlar. Köylerin çoğunda karşılaşılan ve kabaca son 60 yılda gerçekleşmiş görünen tahribata ve kayıplara karşın, günümüze ulaşabilen mezar taşlarının Karaburun Yarımadasının tarihsel ve kültürel mirasında önemli bir yere sahip oldu­ğu söylenebilir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Türkiye Bilimler Akademisi Kültür Envanteri Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Türkiye Bilimler Akademisi Kültür Envanteri Dergisi