User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 ASOS INDEKS
 Views 2
Karaburun Yarımadası (İzmir) Mezar Taşları Envanteri 2006-2007 Çalışmaları I: Eski Mordoğan, Çatalkaya, Hacılar, İnecik, Kösedere ve Eğlenhoca Köyleri
2007
Journal:  
Türkiye Bilimler Akademisi Kültür Envanteri Dergisi
Author:  
Abstract:

2004 yılından başlayarak TÜBA-TÜKSEK Tür­kiye Kültür Envanteri Projesi çerçevesinde yü­rütülen Karaburun Yarımadası (İzmir) Mezar Taşları Envanter Projesinin (proje no: M2) amacı, yarımada köylerindeki mezarlıkların ve mezar taşlarının saptanması ve envanterinin oluşturulmasıdır. Bu kapsamda ilk belgeleme çalışmaları 2004 ve 2005 yıllarında Çullu, Hi­sarcık, Ambarseki ve Saip köylerinde gerçek­leştirilmiştir. Karaburun Yarımadası (İzmir) Kır­sal Mimarlık Envanter Projesine (proje no: C5) paralel olarak yürütülen bu çalışmalar mezar taşı kitabelerinin kırsal yerleşmeler tarihinin yazılı kaynaklarından biri olarak görülebileceği­ni göstermiştir. Mezar taşları yalnız kitabeleriyle değil, üretim biçimleri ve sergiledikleri bezeme dağarcığıyla da yarımadanın tarihsel coğrafyasına ilişkin referanslar vermektedir. Karaburun ilçe merkezinin yakın çevresindeki yerleşmelerle sınırlı tutulan ilk çalışmaların sağladığı birikimle envanter çalışmalarının, 2006 yılında yarımada bütününe yayılması he­deflenmiş, 2007 yılına da uzanan alan çalış­malarıyla, birkaç yerleşme dışında Karaburun Yarımadasındaki mezarlıkların ve mezar taşla­rının envanteri tamamlanmıştır. Çok sayıda mezar taşının envantere girmesi ve sistema­tik olarak değerlendirilmesi her şeyden önce bu envanter projesi yoluyla oluşturulacak veri-tabanını daha tutarlı ve verimli bir başvuru kaynağı haline getirecektir. Üçüncü dönem envanter çalışmalarında köylerde saptanan ki­tabeti ve kitabesiz mezar taşlarının tümü fo­toğrafla belgelenmiş ve mezarlıklar hakkında köy sakinlerinden bilgi alınmıştır. Kitabeti me­zar taşlarından en eskileri 18. yüzyılın ilk çey­reğine ait olup Çatalkaya (Eski Mordoğan), Kösedere, İnecik ve Tepeboz köylerinde bulun­maktadır. 19. yüzyıla ait mezar taşları çoğun­luktadır. Kitabeleri Latin harfleriyle yazılmış olan Erken Cumhuriyet dönemi mezar taşları ise Osmanlı'dan Cumhuriyet'e geçiş sürecini yansıtan karakteristik bir katalog oluştururlar. Köylerin çoğunda karşılaşılan ve kabaca son 60 yılda gerçekleşmiş görünen tahribata ve kayıplara karşın, günümüze ulaşabilen mezar taşlarının Karaburun Yarımadasının tarihsel ve kültürel mirasında önemli bir yere sahip oldu­ğu söylenebilir.

Keywords:

Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles






Türkiye Bilimler Akademisi Kültür Envanteri Dergisi

Journal Type :   Uluslararası

Türkiye Bilimler Akademisi Kültür Envanteri Dergisi