Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 11
 İndirme 1
Erken evre glottik larenks kanserinde radyoterapi sonuçları: Tek merkez deneyimi
2012
Dergi:  
Journal of Experimental and Clinical Medicine
Yazar:  
Özet:

Erken evre glottik larenks kanseri tanısı ile küratif radyoterapi uygulanmış olgularda geriye dönük olarak tedavi sonuçlarının ve prognostik faktörlerin değerlendirilmesi amaçlandı. 1993-2010 yılları arasında kliniğimizde radyoterapi uygulanan, biyopsi ile histopatolojik olarak kanser tanısı doğrulanmış ve RT öncesi herhangi bir tedavi uygulanmamış erken evre (T1-2N0) glottik larenks kanserli 73 olgu geriye dönük olarak incelendi. Tüm olguların verileri güncellenerek hasta, tümör ve tedaviye ait parametrelerin lokal-bölgesel kontrol ve sağkalım üzerine olan etkileri araştırıldı. Hastaların medyan yaşı 60 (37-83) olup 69’u erkek, 4’ü kadındır. Evrelere göre dağılım; 41’i (% 56,2) T1a, 8’i (% 10,9) T1b, 24’ü (% 32,9) T2 şeklindedir. Hastalara medyan 66 Gy (58,5-72) eksternal radyoterapi uygulanmıştır. Radyoterapiye bağlı olarak, 1 olguda (% 1,4) grade 3-4 erken ve geç larengeal ödem gelişmiş, bu olgu dışında diğer olguların hiçbirinde grade 3-4 erken ve geç toksisite ile karşılaşılmamıştır. Medyan 73 (5-209) aylık takipte toplam 10 (% 13,7) hastada lokal-bölgesel nüks saptanmış, hiçbir olguda uzak metastaz saptanmamıştır. Hastaların 5 yıllık lokal-bölgesel kontrol, hastalığa özgü sağkalım ve genel sağkalım oranı sırası ile % 85, % 92 ve % 78’dir. İncelenen faktörlerden “tedaviye 5 gün ve daha fazla ara verilmesi” lokal-bölgesel kontrol ve hastalığa özgü sağkalımı anlamlı olarak azaltırken (sırası ile p=0,008, p=0,036), “tedavi öncesi ses kısıklığı süresinin 5 aydan az olmasının” sadece lokal-bölgesel kontrolü anlamlı olarak azalttığı (p=0,036) saptanmıştır. Sonuç olarak, erken evre glottik larenks kanserinde primer tedavi olarak radyoterapi yüksek lokal kontrol oranlarına sahip etkin bir tedavi şeklidir. Radyoterapiye çeşitli nedenlerden dolayı verilen aralar lokal-bölgesel kontrolü ve hastalığa özgü sağkalımı olumsuz etkileyen prognostik bir faktördür. Bu nedenle tedavi aralarından mümkün olduğunca kaçınılmalıdır.

Anahtar Kelimeler:

Radiotherapy results in early stages of glottic larynx cancer: one-center experience
2012
Yazar:  
Özet:

Early stages of the diagnosis of glottic larynx cancer and curative radiotherapy were aimed at the reverse assessment of the treatment results and prognostic factors in the cases applied. In our clinic between 1993 and 2010, radiotherapy was applied, biopsy and histopathological diagnosis of cancer were confirmed and no pre-RT treatment was applied in early stages (T1-2N0) Glothic larynx cancer 73 cases were studied backward. The data of all the incidents were updated and the effects of the patient, tumor and treatment parameters on local-regional control and survival were studied. The average age of patients is 60 (37-83) and 69 are male and 4 are female. The distribution according to the levels is in the form of 41 (56.2%) T1a, 8 (10.9% T1b, 24 (32.9% T2). The patient was median 66 Gy (58,5-72) external radiotherapy. Depending on radiotherapy, in 1 incidence (1.4% grade 3-4 early and late laringeal swelling developed, in no other incidence except this occurrence, grade 3-4 early and late toxicity was not seen. Median 73 (5-209) in a monthly follow-up of a total of 10 (13.7%) patients have locally-regional nickel detected, no distant metastasis has been detected in any case. The patient’s 5-year local-regional control, disease-specific survival and overall survival rates are 85, 92% and 78% respectively. From the examined factors, the "interruption of treatment for 5 days or more" significantly reduces local-regional control and the disease-specific survival (rendered to p=0,008, p=0,036), the "pre-treatment period of noise reduction less than 5 months" only significantly reduces local-regional control (p=0,036) was found. As a result, early stages of glottic larynx cancer are an effective form of treatment with high local control rates as a primary treatment. The intervals given to radiotherapy for various reasons are a prognostic factor that negatively affects local-regional control and the disease-specific survival. Treatment should be avoided as much as possible.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Journal of Experimental and Clinical Medicine

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.457
Atıf : 919
Journal of Experimental and Clinical Medicine