Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 13
TÜRK BORÇLAR HUKUKUNDA MANEVİ YANSIMA ZARARI VE GİDERİMİ
2022
Dergi:  
Sosyal Bilimler Akademi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Yansıma zararı hukuka aykırı fiile doğrudan maruz kalan kişinin değil, üçüncü kişinin zararı olarak nitelendirilebilir. Zararın kaynağı bir haksız fiil olabileceği gibi, sözleşmenin ifa edilmemesinden doğan yararın elde edilememesi de olabilir. Üçüncü kişinin zararı olarak kabul edilen yansıma zararı maddi ya da manevi niteliktedir. Türk Borçlar Kanunu’nda haksız fiilden doğan yansıma zararları yönünden sorumluluk istisnai olarak düzenlenmiştir. Buna göre, maddi nitelikteki yansıma zararı TBK m.53/f.3’te destekten yoksun kalma tazminatı, manevi nitelikteki yansıma zararı ise TBK m.56/f.2’de düzenlenen ölen veya ağır bedensel zarara uğrayan kişinin yakınlarının zararıdır. Bu çalışmada yansıma yoluyla meydana gelen manevi zararı, TBK m.56/f.2’ye göre bu zararın giderimi, sözleşme dışı sorumluluk ve sözleşme sorumluluğu çerçevesinde manevi yansıma zararının giderimi incelenecek, ölüm ve ağır bedensel zarar haricindeki diğer kişilik hakkı değerlerinin ihlalinde, yansıma yoluyla zarara uğrayan, hakkı ihlal edilen kişinin yakınlarının manevi tazminat talep edip edemeyeceği konusu tartışılacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Moral Indirect Damages In Turkish Law Of Obligations
2022
Yazar:  
Özet:

The indirect loss can be characterized as the harm of the third person, and not of the person directly exposed to the unlawful act. The source of the damage may be a tort, as well as the inability to obtain the benefit arising from the non-performance of the contract. The indirect damage, which is accepted as the damage of the third person, can be of material and immaterial. In the Turkish Code of Obligations, liability is exceptionally regulated in terms of reflection damages arising from tortious acts. Accordingly, material damage is the compensation for deprivation of support in Article 53/b. 3 of the TCO, and non-pecuniary damage is the loss of the relatives of the deceased or severe bodily injury, which is regulated in Article 56/II of the TCO. In this study, non-pecuniary indirect damage, the compensation of this damage according to TCO Article 56/II, the compensation of non-contractual liability and the compensation of non-pecuniary indirect damage within the framework of contractual responsibility will be examined. It will be discussed whether the relatives of the violated person can claim non-pecuniary damages.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler


Sosyal Bilimler Akademi Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Sosyal Bilimler Akademi Dergisi