Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 19
LSTM, Bi-LSTM ve GRU ile Altın Fiyatı Tahmini
2021
Dergi:  
Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi
Yazar:  
Özet:

Altın piyasasının çok faktörlü ve doğrusal olmayan özelliği nedeniyle altın fiyatının tahminini yapmak zordur. Altın fiyatı, piyasa ortamı, ekonomik kriz, petrol fiyatlarındaki artış, vergi avantajları, faiz oranları gibi dış faktörlerden etkilenmektedir. Bu nedenle çok değişkenli modeller altın fiyatını tahmin etmede daha iyi sonuçlar verebilmektedir. Makalede, 2001–2021 yılları arasında altın fiyatı, ham petrol fiyatı, döviz kuru endeksi, borsa endeksi ve faiz göstergeleri kullanılmıştır. LSTM, Bi-LSTM ve GRU yöntemleri kullanılarak oluşturulan modeller en düşük Kök Ortalama Kare Hata (RMSE), Ortalama Mutlak Yüzde Hata (MAPE) ve Ortalama Mutlak Hata (MAE) metrikleri ile değerlendirilmiştir. LSTM modeli 3,48 MAPE, 61,728 RMSE ve 48,85 MAE değerleri ile en iyi yöntem olmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Gold Price Forecasting Using Lstm, Bi-lstm and Gru
2021
Yazar:  
Özet:

Due to the multifactorial and non-linear nature of the gold market, it is difficult to predict the gold price. The gold price is affected by many external factors, such as market environment, economic crises, oil price increases, tax advantages and interest rates. Therefore, multivariate models can better predict the gold price than univariate models. This study investigated the effects of gold price, crude oil price, exchange rate index, stock market index, and interest indicators between 2001 and 2021. Models created using LSTM, Bi-LSTM and GRU methods were evaluated using lowest Root Mean Square Error (RMSE), Mean Absolute Percent Error (MAPE) and Mean Absolute Error (MAE) metrics. The LSTM model performed best, with 3.48 MAPE, 61,728 RMSE and 48.85 MAE values.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; Mühendislik

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 3.175
Atıf : 5.773
2023 Impact/Etki : 0.178
Quarter
Fen Bilimleri ve Matematik Temel Alanı
Q2
43/122

Mühendislik Temel Alanı
Q2
30/90

Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi