Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 6
 İndirme 2
ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTELERİ PROJESİNİN AKADEMİK PERFORMANS ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: NİCEL BİR ANALİZ
2023
Dergi:  
ASSAM Uluslararası Hakemli Dergi
Yazar:  
Özet:

Modern üniversitelerin temel işlevi bilimsel araştırmaya, eğitim ve öğretime öncelik vermektir. Günümüzde üniversitelerin bu işlevleri yanında araştırmayı daha yüksek düzeyde yerine getirmeyi üstlenen araştırma üniversiteleri kavramı ön plana çıkmıştır. Bu araştırmanın amacı, Yükseköğretim Kurulu tarafından geliştirilen Araştırma Üniversitesi Projesinin, mevcut araştırma üniversitelerinin akademik performansı üzerindeki etkilerini incelemektir. Dolayısıyla araştırmada üniversitelerin Araştırma Üniversitesi Projesinden önceki akademik performansı ile sonraki akademik performansının farklı olup olmadığı analiz edilmektedir. Araştırmanın yöntemi olarak nicel analiz yöntemlerinden olan bağımlı gruplar için t testi kullanılmış ve araştırmaya ilişkin bulgulara sağlıklı ulaşmak için araştırmada tekrarlı ölçümler deseni tercih edilmiştir. Üniversitelerin yayın sayılarına Web of Science veri tabanından, akademik performansa ilişkin verilerine URAP dünya sıralamasından, öğrenci sayılarına ise Yükseköğretim Kurulu tarafından paylaşılan bilgilerden elde edilmiştir. Araştırma, 2017 yılında araştırma üniversitesi olarak belirlenen Ankara Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ve Orta Doğu Teknik Üniversitesini kapsamaktadır. Araştırma üniversiteleri, ilk defa 26.09.2017 tarihinde ilan edilmiş olup, bu tarihte araştırma üniversiteleri için ilan edilen URAP dünya sıralaması puanları ile 2022 yılında ilan edilen URAP dünya sıralaması puanları karşılaştırılmıştır. Böylelikle araştırma üniversiteleri projesinden önceki dönem ile sonraki dönem performansları değerlendirilmiştir. Araştırmanın sonucunda ise, araştırma üniversiteleri projesinin araştırma üniversitelerinin akademik performansı üzerindeki olumlu etkisinin sınırlı olduğu bulgusuna ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

The Impact Of Research Universities On Academic Performance: A Quantitativeanalysis
2023
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






ASSAM Uluslararası Hakemli Dergi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 220
Atıf : 1.013
2023 Impact/Etki : 0.133
ASSAM Uluslararası Hakemli Dergi