Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 16
 İndirme 5
BAL ARILARINDA YAVRU ÇÜRÜKLÜĞÜ VE KİREÇ HASTALIĞINA BAĞLI KOLONİ KAYIPLARI
2016
Dergi:  
Uludağ Arıcılık Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı, Bursa bölgesinde 2011-2013 yıllarında yavru çürüklüğü ve kireç hastalığının koloni kayıpları üzerine etkisini araştırarak değerlendirilmesidir. Bu çalışma, Anadolu arısı (Apis mellifera anatoliaca) ile Uludağ Üniversitesi Arıcılık Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi, Görükle kampüsü Bursa’da ilkbahar, yaz ve sonbahar dönemlerinde 200 koloni ile yapılmıştır. Tüm koloniler 2009 yılı Eylül ayında Bursa ve ilçelerindeki sabit arıcılardan satın alınmıştır. Alınan örnekler yavru çürüklükleri ve mantar hastalıkları yönünden incelenmiş ve koloni kayıpları açısından özellikle kış ve ilkbahar dönemlerinde değerlendirilmiştir. Klinik ve laboratuvar bulguları ile yavru çürüklükleri ve mantar hastalıkları incelenmiştir. 2011-2012 kış sezonunda toplam sönen kolonilerin %12.90’ında yavru çürüklüğü, 2012-2013 kış sezonunda sönen kolonilerin ise %14’ünde yavru çürüklüğü hastalığı belirlenmiştir. Aynı dönemde kireç hastalığı bulunan kovanların ise %16.60’ı sönmüştür. Yavru çürüklüğü tespit edilip 2011-2012 yılı kış sezonunda sönen kolonilerin oranı %80.9, yaşayanların oranı ise %19.10 olarak saptanmıştır. Yavru çürüklüğü belirlenen kolonilerden elde edilen suni oğul veya bölmelerden toplam 13 koloniden 10’u kış sonrası sönmüştür. Yavru çürüğü saptanan kolonilerin ancak %20’sinin ertesi yıla kadar yaşayabildiği görülmüştür. Bu durum yavru çürüklüğünün bölünen kolonilerde devam ettiğini, bu kolonilerin daha sonra öldüğünü ve koloni kayıpları açısından ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Yavru çürüklüğü görülen analardan elde edilen ya da bölünen yeni kovanlarda da hastalık bulguları görülmüş ve bazı kovanlar sönmüştür. Sonuç olarak bu çalışma ile özellikle yavru çürüklüğünün tek başına ya da birlikte koloni kayıplarına sebep olduğu ve ana arının genetik yapısının da hastalık görülmesinde etkili olduğu düşünülmektedir

Anahtar Kelimeler:

Colonial Loss in Bal Arilans Related to Mistakes and Mistakes Disease
2016
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to be evaluated by investigating the impact of puppy corruption and puppy disease on colonial losses in the region of Bursa in the years 2011-2013. This study was carried out with the Anatolian Bee (Apis mellifera anatoliaca) with the University of Uludağ's Application and Research Center for Agriculture Development, with 200 colonies in the spring, summer and autumn periods in the Görükle campus of Bursa. All the colonies were purchased in September 2009 from fixed reefs in Bursa and its districts. The samples were studied in terms of puppy fragrances and fungal diseases and were evaluated in terms of colonial losses, especially in winter and spring periods. Clinical and laboratory findings have been studied with puppy fragrances and fungi diseases. In the 2011-2012 winter season, 12% of the total flooded colonies. In the 90s, cats were affected, and in the 2012-2013 winter season, 14% of colonies were affected by cats. In the same period, 16.60% of the cows with cough disease have disappeared. The percentage of colonies that have been detected as puppy fragilities in the 2011-2012 winter season is 80.9%, and the percentage of inhabitants is 19.10. 10 out of the 13 colonies of artificial sons or divisions obtained from determined colonies of puppy corruption have disappeared after the winter. It is found that only 20% of the colonies that have been detected as puppy ruins can live until the next year. This situation shows the continuation of puppy corruption in divided colonies, the death of these colonies later, and how important it is for the loss of colonies. In the new caves obtained or divided from the caves that were seen, the disease has also been found and some caves have disappeared. As a result, with this study, it is believed that,, puppy corruption alone or together causes colonial losses, and the genetic structure of the main bee is also effective in the diagnosis of disease.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Uludağ Arıcılık Dergisi

Alan :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 266
Atıf : 1.210
Uludağ Arıcılık Dergisi