Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 7
 İndirme 1
Konum Önerisi için Zaman Tabanlı Uzman Destekli İşbirliğine Dayalı Filtreleme
2020
Dergi:  
Türkiye Bilişim Vakfı Bilgisayar Bilimleri ve Mühendisliği Dergisi
Yazar:  
Özet:

Konuma dayalı sosyal ağlar, son on yılda, kullanıcının konum geçmişlerine dayanarak tercihlerini araştırmamız için bize yeni bir platform sağlayarak önemli ölçüde gelişti. Konuma dayalı sosyal ağların çoğu, kullanıcıların varlıklarını açıklayabilecekleri, yorumlayabilecekleri veya ipucu bırakabilecekleri bir kategori hiyerarşisi altına yerleştirilen çeşitli mekanlar sağlar. Coğrafi bilgili konum önerileri birçok araştırmacının ilgisini çekmesine rağmen, araştırma projelerinin çoğunda zamanın kullanıcının tercihleri üzerindeki etkisi göz ardı edilmiştir. Bir kullanıcı, günün farklı saatlerinde ziyaret etmek için farklı mekanları tercih edebileceğinden, belirli bir kategoride aynı miktarda giriş yapan iki kullanıcı, o mekanda bulunma zamanına bağlı olarak daha az benzer olabilir. Ayrıca, geleneksel işbirliğine dayalı filtreleme teknikleri, tüm kullanıcıların tercihlerini göz önünde bulundururken, yalnızca kategori uzmanlarının tercihlerini göz önünde bulundurarak, o kategorideki bir mekanı önermek, öneri performansını daha da artırabilir. Bu amaçla, mekânları önermek için ölçeklenebilir zamana dayalı yeni bir uzman destekli işbirliğine dayalı filtreleme yaklaşımı önerilmiştir. Bu yeni yaklaşımda öncelikle, belirli bir kategoride yapılan giriş kayıtlarının çeşitliliği göz önünde bulundurularak kategorilere göre kullanıcıların uzmanlığı araştırılır ve her kategori için uzmanların en üst m tanesi seçilir. Daha sonra, her bir kullanıcı-mekan çifti için tercih puanı, günün zaman aralığı ile ilgili olarak hesaplanır. Giriş kayıt saati bilgilerini farklı aşamalarda dikkate alan üç algoritma geliştirilmiştir. İlk algoritma, önceden tanımlanmış her bir zaman aralığı için kullanıcılar arasındaki benzerlik değerlerini hesaplar. İkinci algoritma, bu belirli bir zaman aralığında kullanıcı-mekan giriş frekans matrisini dikkate alır. Üçüncü algoritma hem benzerlik değerlerinden hem de zaman aralığının kullanıcı-mekan giriş frekansı matrisinden faydalanır. Son olarak, en üst-k sıradaki konumlar kullanıcıya öneri olarak sunulur. Önerilen algoritmalar iki büyük ölçekli Foursquare veri kümesi ile değerlendirilmiş ve temel yaklaşımlarla karşılaştırılmıştır. 

Anahtar Kelimeler:

Time-based Expert Supported Cooperation Filtering for Location Recommendation
2020
Yazar:  
Özet:

Location-based social networks have evolved significantly over the past decade by providing us with a new platform to investigate their preferences based on the user’s location history. Most location-based social networks provide a variety of spaces placed under a category hierarchy in which users can explain, interpret or leave clues. Although geographically informed location recommendations have attracted the interest of many researchers, the impact of the research projects on the user’s preferences has been ignored in most. Since a user can choose different places to visit at different hours of the day, two users who enter the same amount in a particular category may be less similar depending on the time they are in that place. Furthermore, traditional collaboration-based filtering techniques take into account the preferences of all users, but only taking into account the preferences of the category specialists, recommending a place in that category can further enhance the recommendation performance. For this purpose, a new scalable time-based, expert-backed collaboration-based filtering approach was proposed to recommend spaces. In this new approach, first and foremost, the expertise of users according to categories is examined, taking into account the diversity of entry records made in a particular category, and the top m of the experts for each category is selected. Then, the preferred score for each user-interface pair is calculated in relation to the time range of the day. Three algorithms have been developed to take into account the entry recording time information in different stages. The first algorithm calculates the similarity values between users for each predefined time range. The second algorithm takes into account the user-mekan input frequency matrix in this specific time range. The third algorithm benefits both the similarity values and the user-medium input frequency matrix of the time range. Finally, the top-k following locations are presented as a recommendation to the user. The suggested algorithms are evaluated with two large-scale Foursquare data sets and compared with the basic approaches.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Türkiye Bilişim Vakfı Bilgisayar Bilimleri ve Mühendisliği Dergisi

Alan :   Mühendislik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 202
Atıf : 425
2023 Impact/Etki : 0.063
Türkiye Bilişim Vakfı Bilgisayar Bilimleri ve Mühendisliği Dergisi