Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 43
 Görüntüleme 20
 İndirme 3
Doğum Eğitiminin Doğum Kaygısı Ve Korkusu Üzerine Etkisi
2013
Dergi:  
Selçuk Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmada amaç gebelerde doğum öncesi eğitim, fizyoterapi ve psikoterapi temelli müdahalelerin doğum süreci ile ilgili korkular ve kaygılar üzerine etkilerini incelemektir. Gebeliğinin son trimesterinde olup; daha önce doğum yapmamış anne adayları çalışmaya alındı. Katılımcılar ilk olarak uzman bir psikiyatrist tarafından muayene edildi, ardından katılımcılara sosyodemografik veri formu ile birlikte Wijma Doğum Beklentisi/Deneyimi Ölçeği (W-DEQ), Beck Depresyon ve Beck Anksiyete Ölçekleri (BDI ve BAI) uygulandı. Sonrasında bu kişilere her biri 60 dakika süren 3 ayrı seansta doğum öncesi ve sonrasında yaşanabilecek fiziksel ve ruhsal sıkıntılar, doğum sırasında doğumu kolaylaştırmak için yapılabilecek egzersizler hakkında bilgilendirme yapıldı ve soruları yanıtlandı. Sonuçlarda grubun yaş ortalaması 27,2±3,6 olarak bulunmuştur. Gebelik haftası ortalama 35,7±2,3 olarak bulunmuştur. Yapılan ilişki analizinde sosyodemografik özelliklerle (yaş, gelir düzeyi, eğitim seviyesi vs.) W-DEQ puanları ile arasında ilişki bulunmamıştır. İlk değerlendirmedeki W-DEQ puanı (W-DEQ 1) ile BAI puanları arasında pozitif yönde ilişki saptanmıştır. Yapılan Wilcoxon testi analizinde katılımcıların W-DEQ’dan aldıkları puanlara bakıldığında toplam ölçek puanları da dahil tüm puanlarda eğitim öncesi ve sonrası puanlar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık vardır. Sonuç olarak doğum öncesi eğitimin son trimesterdaki gebelerde doğum korkularının doğumla ilgili olumsuz düşüncelerinin azalmasına yardımı olduğu bulunmuştur.

Anahtar Kelimeler:

The Impact of Birth Education on Birth Anxiety and Fear
2013
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to study the effects of pre-born training, physiotherapy and psychotherapy-based interventions on fears and concerns related to the process of birth in pregnancies. In the last trimester of the pregnancy, the candidates were taken to work with non-born mothers. The participants were first examined by a specialist psychiatrist, then the participants were applied Wijma Birth Forecast/Experience Scale (W-DEQ), Beck Depression and Beck Anxiety Scale (BDI and BAI) along with the sociodemographic data form. After that, these persons were informed about physical and mental disorders that may occur before and after the birth in three separate sessions, each of which lasted 60 minutes, and the exercises that could be done to facilitate the birth during the birth, and the questions were answered. The average age of the group was 27.2 ± 3.6. The pregnancy week was an average of 35.7±2.3. In the relationship analysis there was no connection between the socio-demographic characteristics (age, income level, education level, etc.) and the W-DEQ points. The first assessment of the W-DEQ score (W-DEQ 1) and the BAI score have been determined in a positive direction. In the Wilcoxon test analysis, taking into account the points that participants obtained from W-DEQ, there is a statistically significant difference between the pre- and post-training points in all points, including the total scale points. As a result, pre-born education has been found to help reduce negative thoughts about birth in pregnancies in the last trimester.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Selçuk Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 833
Atıf : 620
Selçuk Tıp Dergisi