Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 26
 İndirme 2
Acil Servise Şuur Değişikliği İle Başvuran Hastaların Infrascanner Cihazı İle Değerlendirilmesi
2012
Dergi:  
Selçuk Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Acil servise şuur değişikliği ile başvuran hastalarda hem zaman yönetimi hem de doğru tanıyı koyma sağ kalım açısından oldukça önemlidir. Travmatik beyin hasarlı hastalarda gelişen intrakraniyal hematomun erken tanısı ve müdahalesi başarılı bir tedavi için esastır. Bu nedenle çalışmamızda noninvaz iv ve hızlı bir yöntem olan infrascanner cihazının intrakraniyal kanama tespitini araştırmayı amaçladık. 01 Mart - 08 Nisan 2010 tarihleri arasında hastanemiz acil servisine şuur değişikliği şikayeti ile başvuran 38 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Hastalar, acil servise başvurdukları anda cihazın kullanımı için eğitim almış acil tıp asistanları tarafından infrascanner cihazıyla kanama açısından araştırıldı. Hastaların 20’si (%52.6) erkek ve 18’i (%47.4) bayan idi. Yaş ortalamaları 51.8±23,2, glaskow koma skalası (GKS) 10.6 (15-3) idi. Hastaların acil serviste infrascanner cihazı ile değerlendirilmesi için geçen süre olay anından itibaren ortalama 5.2 (0.5-45) saat iken beyin Bilgisayarlı Tomografi (BT) ile değerlendirme için geçen süre ortalama 6.3 (1- 47) saat idi. Hastaların çekilen beyin BT’sinde 22’sinde (%57.9) kanama varken, 16’sında (%42.1) kanama tespit edilmemiştir. Infrascanner cihazı ile yapılan değerlendirme de ise 24 (%63.2) hastada negatif, 14 (%36.8) hastada pozitif değerler saptanmıştır. İnfrascanner cihazının intrakraniyal kanama tespitinde sensitivitesi %63.6, spesifisitesi %100, pozitif prediktif değeri %100 ve negatif prediktif değeri %66,7 olarak bulunmuştur. İnfrascanner cihazının ileri görüntüleme yöntemlerine ihtiyaç duyan hastaları belirlemede semptom ve nörolojik muayeneye ek olarak faydalı klinik bilgiler sağladığı görülmektedir. Tespit edilen yüksek spesifisite değeri, infrascanner cihazı ile kanama tespit edilen hastaların mutlaka ileri tetkik ile değerlendirilmeleri gerekliliğini ortaya koymaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Emergency Service Patients Applicating for Awareness Change with Infrascanner Apparatus
2012
Yazar:  
Özet:

In patients who apply for emergency service with awareness change, both time management and proper diagnosis are very important for survival. Early diagnosis and intervention of intrakranial hematoma developing in patients with traumatic brain damage is essential for successful treatment. Therefore, in our work, we aimed to investigate the detection of intrakranial bleeding of the infrascanner device, which is noninvasive iv and a fast method. From 1 March to 8 April 2010, 38 patients were included in the study with a complaint of awareness change to the emergency service of our hospital. Patients were investigated by emergency medical assistants who were trained for the use of the device at the time they applied for emergency service in terms of bleeding with the infrascanner device. 20 of the patients (52.6%) were male and 18 (47.4%) female. The average age is 51. 8±23.2, the glaskow coma scale (GKS) was 10.6 (15-3) The time spent to evaluate patients with an infrascanner in emergency service was an average of 5.2 (0.5-45) hours from the moment of the incident, while the time spent to evaluate with computer tomography (BT) was an average of 6.3 (1-47) hours. In 22 (57.9 percent) of the patient’s brain’s intestines there was no bleeding, while in 16 (42.1 percent) there was no bleeding. Infrascanner assessment also found positive values in 24 patients (63.2 percent) and 14 patients (36.8 percent). In the detection of intrakranial bleeding of the infrascaner, the sensitivity was 63.6%, the specificity was 100%, the positive predictive value was 100%, and the negative predictive value was 66.7%. Infrascanner is shown to provide useful clinical information in the identification of patients in need of advanced visualization methods, in addition to symptoms and neurological examination. The high detected specificity value shows the need for patients diagnosed with infrascanner and bleeding to be assessed by advanced examination.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Selçuk Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 833
Atıf : 621
Selçuk Tıp Dergisi