Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 21
Aklın Hazzı lbn Kemmûne’de Bilgi Teorisi
2006
Dergi:  
Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Ýslâm Felsefesi üzerinde yapýlan çalýþmalar genellikle Ýbn Rüþd ve öncesi etrafýnda yoðunlaþmakta, daha sonraki dönemde yaþayan düþünürler hakkýnda ise yeterli sayýda araþtýrmalar bulunmamaktadýr. Bu genel hüküm Ýbn Sînâ sonrasý felsefî gelenekte önemli ve etkin bir yeri olan Ýbn Kemmûne için de geçerlidir. Hem batý hemde doðuda bu filozof üzerine yapýlan incelemelerin tamamý birkaç çalýþma ile sýnýrlý kalmakta, onun felsefî sisteminin bütünüyle aydýnlatýlabilmesi için, ana kaynaklar üzerinde çok yönlü ve detaylý araþtýrmalara ihtiyaç duyulmaktadýr. Ömer Mahir Alper bu kitapta Ýbn Kemmûne’nin matbu ve yazma tüm eserlerine dayanarak onun bilgi teorisini ortaya koymakla Ýslâm Felsefesi Tarihi çalýþmalarýna önemli bir katký saðlamýþ olmaktadýr. Üstelik Ýbn Kemmûne yaþadýðý dönemin felsefe anlayýþýna uygun bir þekilde bilgi teorisini müstakil bir disiplin olarak deðil psikoloji, mantýk, kozmoloji ve ontoloji içinde, onlarla baðlantýlý bir þekilde ele almýþtýr. Dolayýsýyla bu eserde filozofun bilgi teorisi, modern epistemoloji baðlamýnda yeniden kurgulanmaktadýr. Yazar, bu eseri, epistemolojisini konu edindiði filozofun temel yaklaþýmýna iþaret edecek bir þekilde “Aklýn Hazzý” olarak isimlendirir. Kitabýn baþýna konulan epigrafta ifade edildiði gibi Ýbn Kemmûne’ye göre “Gerçek haz, aklýn hazzýdýr; bu da ruhun gerçek yetkinliði demektir. Zira akýldýr, ruhun gerçek yetkinleþtiricisi.” 

Anahtar Kelimeler:

the theory of knowledge in the mind-stable lbn kemmûne
2006
Yazar:  
Özet:

based on the philosophy of generosity, it is important and effective in the prophylaxis of the martyrs, and in the subsequent period, there is not enough to be found in the theory of this general conscience, and the fact that it is necessary to find a few months of interest in the fact that the theory of the "in order" is considered to be a few of the main principles of the program

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler
Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi

Alan :   İlahiyat

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 681
Atıf : 2.137
2023 Impact/Etki : 0.141
Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi