Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 17
 İndirme 6
Hariciye Nezareti ve Osmanlı İmparatorluğu’nun XIX. Yüzyıl Genel İdari Reform Sürecindeki Üstün Konumu (1836-1871)
2023
Dergi:  
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

XIX. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu’nda diplomasi kullanımının önem kazanmasıyla birlikte Hariciye Nezareti, devlet yönetiminde etkili bir konum kazanmıştır. Bu durum reformların yürütülmesini de doğrudan etkilemiştir. Dolayısıyla bu süreçte Hariciye Nezareti sahip olduğu kimi özellikler nedeniyle devletin diğer kurumları arasında öne çıkmış ve hariciye kökenli bürokratlar, önemli devlet görevleri üstlenmişlerdir. Bu çalışmada XIX. yüzyıl Osmanlı modernleşmesi sürecinde Hariciye Nezaretinin diğer kurumlara göre etkin bir rol kazanmasının sebepleri incelenmiştir. Sonuç olarak sahip olduğu kimi nitelikler neticesinde Hariciye Nezaretinin XIX. yüzyıl Türk kamu yönetiminde üstün bir role sahip olduğu iddiasının doğruluğu arşiv belgeleri, dönemin kaynakları ve ayrıntılı literatür taraması kullanılarak test edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Foreign Ministry and Its Peculiar Position In General Administration Of Ottoman Empire In The Era Of Reforms (1836-1871)
2023
Yazar:  
Özet:

With the importance of the use of diplomacy in the Ottoman Empire in the 19th century, Foreign Ministry gained an effective position in the state administration. This prominence had a direct impact on implementation of reforms at larger scale which was the general characteristics of the era. Therefore, Foreign Ministry stood out among the other institutions of the state due to some of its characteristics and bureaucrats from Foreign Ministry undertook important state duties. This article focuses on the reasons of Foreign Ministry playing a more active role than other institutions during Ottoman Empire’s era of modernization in the 19th century. As a result, the accuracy of the claim that the Foreign Ministry had a superior role in the 19th century Turkish public administration due to certain qualities it possesses; has been explained in details by using archive documents, the sources of the period and literature review.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 707
Atıf : 5.823
2023 Impact/Etki : 0.274
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi