Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 7
 İndirme 1
Koronavirüs 2019 Geçirmiş Vertigosu Olan ve Olmayan Hastaların Subjektif Değerlendirilmesi
2022
Dergi:  
İnönü Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı COVID 19 geçirmiş, vertigosu olan ve olmayan bireylerin psikolojik, emosyonel, uyku kalitesi ve düşme ihtimaline yönelik endişeleri açısından karşılaştırılmasıdır. Araştırmaya, COVID 19 geçirmiş vertigo tanısı almış 15 denek vaka grubu ve COVID 19 geçirmiş vertigo tanısı almamış 15 denek kontrol grubu olmak üzere 30 birey dâhil edildi. Araştırmaya dahil edilen bireylere, Uluslararası Düşme Etkinliği Ölçeği (Falls Efficacy Scale International- FES -I), Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği (Hospital Anxiety and Depression Scale-HADS) ve Pittsburgh Uyku Kalite İndeksi (Pittsburgh Sleep Quality Index-PSQI) yüz yüze uygulandı. Çalışmaya alınan katılımcıların anksiyete, depresyon, düşme ve PUKİ ölçeğinden alınan puanlarda deney ve kontrol grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuştur (p<0,05). Kontrol grubunda yer alanların anksiyete, depresyon, düşme ve PUKİ ölçek puanlarının deney grubuna göre düşük olduğu tespit edilmiştir. Kliniğe başvuran vertigolu hastalar bu açıdan değerlendirilmeli ve klinisyenler hastaların psikolojik destek almaları açısından dikkatli olmalıdır.

Anahtar Kelimeler:

Subjective Evaluation Of Coronavirus 2019 Patients With and Without Vertigo
2022
Yazar:  
Özet:

The purpose of the present study is to compare individuals with and without vertigo who have experienced COVID-19 in terms of their psychological, emotional, sleep quality, and concerns about the possibility of falls. A total of 30 individuals were included in the study, including the case group with 15 subjects who were diagnosed with vertigo with past COVID-19, and the control group with 15 subjects who had past COVID-19 and were not diagnosed with vertigo. The Falls Efficacy Scale-International (FES-I), Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS), and Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI) were applied face-to-face to the individuals who were included in the research. Among the participants’, who were included in the study; statistically significant differences in anxiety, depression, falls, and PUKI scores have been detected between the experimental and control groups (p<0.05). Of those in the control group; anxiety, depression, falls and PUKI scale scores have been found to be lower than the experimental group. Patients with vertigo who apply to the clinic must be evaluated in this respect, and clinicians must be careful in terms of the patients to receive psychological support.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












İnönü Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 420
Atıf : 939
İnönü Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Dergisi