Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 13
 İndirme 1
DİZ OSTEOARTRİTLİ HASTALARDA DÜŞME RİSKİNİ VE YARDIMCI YÜRÜME CİHAZI KULLANIMINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER
2022
Dergi:  
SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç Bu çalışmada, ileri evre diz osteoartriti olan hastalarda düşme riskini ve yardımcı yürüme cihazı kullanım oranlarını ve bu hastalarda bu cihazların kullanımını etkileyen faktörleri araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem Bu prospektif, kesitsel, gözlemsel çalışmaya Mart 2020 ile Eylül 2020 arasında polikliniğimize başvuran ve ileri evre diz osteoartriti olan 79 hastayı (72 kadın, 7 erkek; medyan yaş 60; dağılım, 40-75) dahil ettik. Hastaların denge durumunu Berg Denge Ölçeği ile ağrı düzeylerini Sayısal Derecelendirme Ölçeği ile kişi beyanına dayanan dizabilite skorlarını ise Western Ontario and McMaster Universities Osteoarthritis Index ile değerlendirdik. Birincil sonlanım noktası hastaların denge durumu ve yardımcı yürüme cihazı kullanım oranlarıydı. İkincil sonlanım noktaları ise yaş, obezite, hastalık şiddeti, ağrı düzeyleri, sakatlık skorları ve düşme öyküsüydü. Bulgular Berg Denge Skalasına göre 40 (% 50,6) hastada düşme riski saptandı. Yardımcı yürüme cihazı kullanım oranları tüm hastalarda ve düşme riski olan hastalarda sırasıyla % 21.5 ve % 42.5 idi. Düşme riski olanlar ile olmayanlar arasında yardımcı yürüme cihazı kullanımı açısından istatistiksel olarak anlamlı fark vardı (p<0,001). Artan düşme riski ile obezite, yüksek hastalık şiddeti ve yüksek özürlülük skorları arasında anlamlı bir ilişki bulundu. Ancak düşme riski olan kişilerde yaş dışında (p<0,001) yardımcı yürüme cihazı kullanımını etkileyen herhangi bir faktör bulamadık. Sonuç Çalışmamızın sonuçları ileri evre diz osteoartriti olan hastalarda düşme riskinin arttığını ve bu hastalarda yardımcı yürüme cihazı kullanımının düşme riski ile ilişkili olduğunu göstermiştir.

Anahtar Kelimeler:

Factors Affecting The Fall Risk and Assistive Walking Device Use Of Patients With Knee Osteoarthritis
2022
Yazar:  
Özet:

Objective In this study, we aimed to investigate the risk of falling in patients with advanced-stage knee osteoarthritis and the rates of assistive walking device use, and the factors affecting the use of these devices in such patients. Materials and Methods In this prospective, cross-sectional, observational study, we included 79 patients (72 females, 7 males median age 60 years range, 40 to 75) with advancedstage knee osteoarthritis. We assessed the balance status of the patients with the Berg Balance Scale, pain levels with the Numeric Rating Scale, selfreported disability scores with the Western Ontario and McMaster Universities Osteoarthritis Index. Our primary outcome measurements were balance status, and assistive walking device usage rates of the patients. Secondary outcome measures were age, obesity, disease severity, pain levels, disability scores, and fall history. Results According to Berg Balance Scale, 40 (50.6 %) patients had a risk of fall. Assistive walking device usage rates were 21.5 % and 42.5 % for the total of the patients and for the patients at risk of falling, respectively. There was a statistically significant difference in assistive walking device use between those at risk of falling and those without (P<0.001). A significant correlation was found between increased risk of falling and obesity, high disease severity, and high disability scores. However, we did not find any factors other than age (P<0.001) that affect assistive walking device use in people at risk of falling. Conclusion The results of our study showed that the risk of falling is increased in patients with advanced-stage knee osteoarthritis and that the use of an assistive walking device is associated with the risk of falling in these patients.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.081
Atıf : 2.215
SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi