Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 16
 İndirme 5
24-48 Ay Arası Çocukların Anne Sütü Alımı ve Tamamlayıcı Beslenme Tercihlerine Etki Eden Faktörler
2019
Dergi:  
Şişli Etfal Hastanesi Tıp Bülteni
Yazar:  
Özet:

Amaç: Çalışmamızda 24-48 ay arası çocukların anne sütü alımı ve tamamlayıcı beslenme tercihlerine etki eden faktörler değerlendirildi. Gereç ve yöntem: Çalışmamıza bir yıllık sürede hastanemiz çocuk polikliniğine başvuran yaşları 24-48 ay arası olan çocuklar dahil edildi. Miadından önce doğan, yenidoğan yoğun bakım ünitesinde izlenmiş olan ve kronik hastalığı olan çocuklar çalışmaya alınmadı. Anket şeklinde düzenlenen çalışmamız dört ana başlıkta toplanan sorulardan oluşmaktaydı; bebek, anne ve ailenin sosyoekonomik durumu ile ilgili demografik özellikler ve çocuk beslenmesi uygulamaları. Veriler ankete katılmayı kabul eden ebeveynler ile bire bir görüşerek elde edildi. Bulgular: Çalışma 100 olgu ile bir yıllık sürede tamamlandı. Olgular %49’u kız ve %51’i erkek, ortalama yaşları 36.2±7.8 ay idi. Sadece anne sütü verme süresi 4.8±2.1 ay, toplam emzirme süresi 17.7±8.4 ay, ek gıda başlama zamanı 5.7±1.2 ay bulundu. Emzirmeden kesmenin en sık nedeni annenin süreyi yeterli bulması idi. Sezaryenle doğan, emzik-biberon kullanan bebeklerde sadece ve toplam anne sütü alma süresi anlamlı düzeyde kısa saptandı. Annesi çalışmayan grupta formül mama kullanım oranı yüksek (p: 0.043) iken aynı grupta pürtüklü gıdaya başlama zamanı ile çatal-kaşık kullanmaya başlama zamanı daha geç bulundu (p: 0.001,p: 0.03). Aylık gelir düzeyi 1000 TL’nin altında olan ailelerde ek gıda başlama yaşı daha yüksek gelirli gruba göre anlamlı derecede daha erken bulundu (p: 0.04). Ek gıda seçimini etkileyen faktörler; aile büyükleri ve yakın çevre (%42), sağlık personeli (%36) şeklindeydi. Ek gıda hakkında bilgilendirmenin tek başına anne sütü verme süresini etkilemediği ancak toplam anne sütü alma süresini artırdığı (p: 0.03) tespit edildi. Sonuç: İlk altı ay sadece anne sütü verilmesi ve emzirmenin iki yaşa kadar sürdürülmesi gerektiği, doğum şekli, emzik ve biberon kullanımının zararları konusunda aileler doğumdan önce bilgilendirilmeli ve gerekli önlemler alınmalıdır. Tamamlayıcı beslenme konusunda; besinlerin kıvamının yaşla birlikte dereceli olarak artırılması, katı gıdaların 10. aydan önce başlanması, hazır gıdalar yerine evde hazırlanmış doğal besinlerin tercih edilmesi gerektiği bilgisi anneler başta olmak üzere tüm aile bireyleri ve yakın çevresine verilmelidir. Kişiler mevcut eğitim durumları, sosyal çevreleri ve yaşam koşulları ile beraber değerlendirilmeli ve bilgilendirme tüm bireyleri kapsamalıdır.

Anahtar Kelimeler:

Factors affecting the breast milk intake and supplementary nutrition preferences of children between 24 and 48 months
2019
Yazar:  
Özet:

Purpose: Our study assessed the factors affecting the breast milk intake and supplementary nutrition preferences of children between 24 and 48 months. Tools and methods: In one year of our work included children aged 24-48 months who were applying to our hospital child clinic. Children who were born before the birth, who were monitored in the newborn intensive care unit and who had chronic illness were not taken to study. Our study in the form of an survey consisted of questions gathered in four main titles: the demographic characteristics of the socio-economic state of the baby, mother and family and the practices of child nutrition. The data was obtained by an individual interview with parents who agreed to participate in the survey. Results: The study was completed within a year with 100 facts. 49% of cases are girls and 51% men, the average age is 36.2±7. It was eight months. Only the breastfeeding period was 4.8±2.1 months, the total breastfeeding period was 17.7±8.4 months, the additional food start time was 5.7±1.2 months. The most common reason for breastfeeding was that the mother found enough time. In babies born with Caesarine, using breast-biberon only and the total breast milk receipt period was significantly short. The formula breast use rate is high (p: 0.043) in the non-working group of the mother, while the same group found the time of starting to use cabbage-sweets later with the time of starting to feed (p: 0.001,p: 0.03). In families with a monthly income level below 1000 TL, the additional food start age was found significantly earlier than the higher income group (p: 0.04). The factors that influenced the choice of supplementary food were family adults and close environment (42%), healthcare staff (36%). It was found that information on supplementary food alone did not affect the time of breastfeeding but increased the total time of breastfeeding (p: 0.03). Result: The first six months of giving only breast milk and breastfeeding should be continued until the age of two, the families should be informed before birth about the harm of the form of birth, breastfeeding and the use of bottles, and the necessary measures should be taken. In terms of complementary nutrition, the gradual increase of nutritional deficiency with age, the start of solid foods before the 10th month, the information that natural foods prepared at home instead of ready food should be preferred should be given to all family members and close surroundings, primarily mothers. The persons should be evaluated together with their current educational conditions, social environments and living conditions, and the information should cover all individuals.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Şişli Etfal Hastanesi Tıp Bülteni

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 901
Atıf : 1.221
2023 Impact/Etki : 0.019
Şişli Etfal Hastanesi Tıp Bülteni