Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 14
 İndirme 2
Ergenlerde Sıkıntı-Östres Ölçeği’nin Türkçe’ye Uyarlanması
2021
Dergi:  
Türkiye Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmanın amacı Branson, Dry, Palmer ve Turnbull tarafından geliştirilen Ergenlerde Sıkıntı Östres Ölçeği’nin (ESÖÖ) geçerlik ve güvenirlik gibi psikometrik özelliklerini incelemek ve Türkçe'ye uyarlama çalışmalarını gerçekleştirmektir. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya 2019-2020 eğitim öğretim yılında İstanbul Tuzla ilçesinde farklı resmi ortaöğretim kurumlarında eğitim gören 261 kadın ve 105 erkek olmak üzere toplam 366 lise öğrencisi katılım göstermiştir. Ölçeğin Türkçe versiyonunun psikometrik özelliklerini incelemek için dilsel eş değerlik, ölçüt uyum geçerliği, iç tutarlılık katsayısının hesaplanması ve doğrulayıcı faktör analizi yapılmıştır. Bulgular: Ölçeğin yapı geçerliği doğrulayıcı faktör analizi ile incelenmiş ve Ergenlerde Sıkıntı Östres Ölçeği’nin alt boyutlarını oluşturan ikili yapı doğrulanmıştır. Ölçüt uyum geçerliği çalışması sonucunda ESÖÖ- Sıkıntı alt boyutu ile Genel Öz Yeterlik Ölçeği arasında negatif, Algılanan Stres Ölçeği arasında pozitif yönlü anlamlı ilişkiler bulunmuştur. ESÖÖ-Östres alt boyutu ile Genel Öz Yeterlik Ölçeği arasında pozitif, Algılanan Stres Ölçeği arasında negatif yönlü anlamlı ilişkiler bulunmuştur. İç tutarlık analizi sonucunda güvenilirlik Cronbach alpha katsayısı ESÖÖ-Sıkıntı alt boyutu için .81, ESÖÖ-Östres alt boyutu için ise .84 olarak hesaplanmıştır. Sonuç: Araştırma bulgularından hareketle Ergenlerde Sıkıntı-Östres Ölçeği Türkçe Formu’nun geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğu ortaya konmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Adaptation of the Difficulty-Estress Scale to Turkey
2021
Yazar:  
Özet:

Purpose: The purpose of this study is to study the psychometric characteristics such as validity and reliability of the Adolescent Difficulty Easter Scale (EASO) developed by Branson, Dry, Palmer and Turnbull and to carry out adaptation studies to the Turkish language. Tools and Methods: The research showed a total of 366 high school students, including 261 women and 105 men, who studied in different official secondary education institutions in the 2019-2020 educational year in the province of Istanbul Tuzla. To study the psychometric characteristics of the Turkish version of the measurement, linguistic equivalence, measurement conformity validity, internal consistency ratio calculation and verifying factor analysis were made. Results: The structure validity of the scale is studied with the verifying factor analysis and the binary structure, which constitutes the subdimensions of the Strongest Age Scale in Adults, is verified. The study of measurement conformity validity resulted in positive meaningful relationships between the low-dimensional ESO- Difficulty and the general self-sufficiency scale. There have been negative sensitive relationships between the sub-dimensional ESO-Stress and the general self-sufficiency scale between the positive, detected stress scale. As a result of the internal consistency analysis, the reliability Cronbach alpha ratio is calculated as .81, for the ESO-Problem sub-dimension, and for the ESO-Oster sub-dimension as .84. Results: The research findings have shown that the Turkish Form is a valid and reliable measurement tool.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Türkiye Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 95
Atıf : 93
Türkiye Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Dergisi