Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 48
 İndirme 8
Uyku apnesi saptanan Down sendrom’lu hastalarda solunum Destek cihazı uyumunun değerlendirilmesi
2021
Dergi:  
Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

AMAÇ: Obstruktif uyku apne sendromu Down Sendromlu çocuklarda sıklıkla izlenmektedir ve önemli bir morbidite nedenidir. Bu çalışmada Down Sendromu tanısı ile izlenen ve uyku apnesi nedeni ile solunum destek cihazı kullanan hastaların demografik özellikleri, polisomnografik karakteristikleri ve non-invaziv solunum destek tedaviye olan uyum düzeylerinin değerlendirilmesi amaçlandı. GEREÇ VE YÖNTEMLER: 2016-2019 yılları arasında Down Sendromu tanısı ile izlenmekte olan ve Hacettepe Üniversitesinde yapılan polisomnografi sonrasında solunum destek cihazı önerilen ve en az bir yıldır cihaza sahip hastalar çalışmaya dahil edildi. Kayıtları retrospektif olarak incelendi ve demografik özellikleri, polisomongrafik karakteristikleri ve solunum destek cihazı uyumları araştırıldı. BULGULAR: En az bir yıldır solunum destek cihazına sahip olan 20 Down Sendromlu hasta çalşmaya dahil edildi. Hastaların yaş ortalaması 4.45±4.09 idi. Hastaların 14’ünde (%60,9) horlama, 11’inde apne (%47.8) ve 11’inde ( 47.8) gece sık uyanma şikayeti vardı. Hastaların 5’inde (%25) PSG öncesi adenotonsillektomi öyküsü mevcut idi. Polisomnografi sonucunda hastaların 3’ünde orta ve 17’sinde ağır obstruktif uyku apne sendromu saptandı. Ortalama apne-hipopne indeksi değeri 33.26±46.87 olarak tespit edildi. Bir yıllık dönemde hastaların %30’un non-invazif uyumunun iyi (>4 saat/gece) olduğu saptandı. TARTIŞMA: Çalışmamız down sendromlu çocuklarda her yaşta solunum desteği gerektirecek uyku apnesinin görüldüğünü ve bu durumun bazı hastalarda asemptomatik olabileceğini göstermektedir. Çalışmamızda hastaların sadece %30’unda uzun dönemde non-invazif alet uyumunun yeterli olduğunu görmelmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Sleep apnea diagnosed in patients with Down syndrome Respiratory Support Apparatus Compatibility assessment
2021
Yazar:  
Özet:

Obstructive sleep apnea syndrome is frequently observed in children with Down syndrome and is a major cause of morbidity. This study was aimed at assessing the demographic characteristics of patients who were monitored with the diagnosis of Down syndrome and using respiratory support device for the cause of sleep apnea, the polysomnographic characteristics and the level of conformity to non-invasive respiratory support therapy. NEEDS AND METHODS: Patients who were diagnosed with Down syndrome between 2016-2019 and who were recommended respiratory support device after polysomnography performed at the University of Hacettepe and who had a device for at least a year were included in the study. The records were reviewed retrospectively and the demographic characteristics, the polyumagraphic characteristics and the compatibility of the respiratory support device were studied. 20 Down Syndrome Patients, who have had a respiratory support device for at least a year, have been included in the shock. The average age of patients was 4.45±4.09 years. In 14 patients (60.9 percent) there was swelling, in 11 there was apnea (47.8 percent) and in 11 there was a frequent night awakening complaint (47.8). In 5 patients (25%) there was a history of pre-PSG adenotonsillectomy. According to polysomnography, 3 of the patients in the middle and 17 were diagnosed with severe obstructive sleep apnea syndrome. The average apne-hypopne index was 33.26±46.87. During a year period, 30% of patients found that non-invasive sleep was good (>4 hours/night). NOTE: Our study shows that sleep apnea is observed in children with down syndrome that requires respiratory support at all ages and that this condition may be asymptomatic in some patients. In our study, only 30% of patients should see that non-invasive instruments in a long-term conformity is sufficient.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 394
Atıf : 158
2023 Impact/Etki : 0.021
Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi