Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 5
 İndirme 1
Kardiyopulmoner Resusitasyona Yönelik YouTubeVideolarının Görselliğinin ve Bilgi İçeriğinin Değerlendirilmesi
2020
Dergi:  
Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmanın amacı Türkçe YouTube sayfalarında kardiyopulmoner resusitasyon CPR uygulaması ilgili videoların 2015 CPR kılavuzuna uygunluğunun değerlendirilmesidir.Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı olarak tasarlanan bu çalışmanın verileri Ağustos– Ekim 2018 tarihleri arasında toplandı. YouTube arama motorunun Türkçe sayfalarında “kardiyopulmoner resüsitasyon”, “temel yaşam desteği”, “kalp masajı” anahtar kelimeleri kullanılarak arama yapıldı. Araştırma kriterlerine uyan videolar araştırmacılar tarafından oluşturulan bir kontrol listesi aracılığı ile görsellik ve bilgi içeriği yönünden değerlendirildi. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS 20,00 programı kullanıldı, sonuçlar sayı ve yüzde olarak verildi.Bulgular: İncelenen videoların %81,6’sında hastanın tepkisinin nasıl kontrol edileceği, %73,7’sinde işleme başlamadan önce 112 acil servisten yardım istenmesi gerektiğine yönelik bilginin yer aldığı, ancak %73,7’sinde CAB sıralamasına uyulması gerektiğine vurgu yapmadığı belirlendi. CPR uygulama videoların %63,2’sinde sağlık personeli tarafından anlatıldığı, videoların %57,9’unun ilgi çekici olmadığı ve ilgiyi sürdüremediği görüldü. Videoların ortalama süresi 5,85 dk ss: 4,35 olarak hesaplandı.Sonuç: Kardiyopulmoner resusitasyon, solunum ya da dolaşım fonksiyonları durmuş, bilinci yerinde olmayan bireylere uygulandığında hızlı ve etkili bir uygulamadır. Özellikle eksiksiz ve etkin kullanıldığında mortalite ve morbiditeyi önemli derecede azaltmaktadır. CPR bilgi ve becerinin birlikte kullanıldığı bir uygulama olduğundan, kullanılmayan bilgilerin ve tekrarlanmayan uygulamaların hem uygulayıcı hem de üzerinde uygulamanın yapıldığı kişi açısından ciddi sonuçlar doğurabileceği bir gerçektir. Bu çalışmadan elde edilen veriler doğrultusunda Türkiye’de Türkçe YouTube kanalında CPR uygulamasına yönelik bilgi edinmek isteyenlerin ulaşabileceği güncel, güvenilir, eksiksiz ve faydalı videoların sayısının oldukça sınırlı olduğu görülmektedir

Anahtar Kelimeler:

Evaluation of the visibility and information content of YouTube videos for cardiopulmonary resuscitation
2020
Yazar:  
Özet:

Purpose: The purpose of this study is to evaluate the conformity of the 2015 CPR guide of the cardiopulmonary resuscitation CPR app on the Turkish YouTube pages.Data of this study, designed to identify, was collected between August-October 2018. YouTube search engine's Turkish pages were searched using the keywords "cardiopulmonary resuscitation", "basic life support", "heart massage". Videos that meet the research criteria were evaluated in terms of visuality and information content through a checklist created by the researchers. The SPSS 20,00 program was used to evaluate the data, and the results were given as a number and percentage. Results: 81.6 percent of the reviewed videos found how to control the patient’s reaction, 73.7 percent found that 112 emergency services should be asked for help before the treatment began, but 73.7 percent did not emphasize that it should be followed by the CAB ranking. CPR app videos were by healthcare staff in 63.2 percent, and 57.9 percent of the videos were not interesting and uninterested. The average duration of the videos is 5.85 min ss: 4.35 is calculated.The result: Cardiopulmonary resuscitation, respiratory or circulatory functions are a fast and effective application when applied to persons who are stopped, not in the place of consciousness. Especially when fully and effectively used, it significantly reduces mortality and morbidity. Since CPR is an application where knowledge and skills are used together, it is a fact that unused information and unrecurring applications can result in serious consequences for both the applicant and the person on which the application is done. According to the data obtained from this study, the number of up-to-date, reliable, complete and useful videos that can be accessed by those who want to get information about the CPR application on the Turkish YouTube channel in Turkey is quite limited.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.079
Atıf : 4.347
2023 Impact/Etki : 0.11
Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi