Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 19
 İndirme 5
27 Mayıs'ın Gölgesinde Bir "İrtica" Hamlesi: Türkçe Ezan
2019
Dergi:  
History Studies
Yazar:  
Özet:

İbadet dilinin Türkçeleştirilmesi ve daha özelinde Türkçe ezan konusu II. Meşrutiyet yıllarından itibaren ülke gündemini sıkça meşgul etmiştir. Cumhuriyetin ilanı sonrasında batılılaşma temelinde yapılan değişim ve dönüşüm kapsamında bu konu da ele alınmış ve 1932-1950 yılları arasında ezanın Türkçe okunması sağlanmıştır. Demokrat Parti iktidarı ile ise eskiye dönüş yapılmıştır. Bu dönüş bazı kesimlerce Atatürk inkılaplarına karşı çıkış olarak nitelenirken, bu niteleme 27 Mayıs 1960 sonrası darbeciler tarafından da paylaşılmış ve dolayısıyla Türkçe ezana yönelik talepler gündeme gelmiştir. Milli Birlik Komitesi lideri Cemal Gürsel tarafından yüksek sesle dile getirilen bu talebin lehine basın üzerinden ciddi kampanyalar düzenlenmiş, darbenin gölgesinde kamuoyu kazanılmaya çalışılmıştır. Ancak halkın çoğunluğunun bu yönde bir talebinin olmadığı anlaşılınca konu başka bir zaman gündeme getirilmek üzere rafa kaldırılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

27 Mayıs'ın Gölgesinde Bir "İrtica" Hamlesi: Türkçe Ezan
2019
Dergi:  
History Studies
Yazar:  
Özet:

The language of the Turkish language and more specifically the subject of the Turkish. Since the years of lawfulness, the country has frequently occupied its agenda. In the context of change and transformation on the basis of westernization after the proclamation of the Republic, this issue was also addressed and between 1932-1950 years the text was made to be read in Turkish. The Democratic Party has returned to its old power. While this turn is described by some sections as an outcome against the Atatürk inculps, this title was also shared by the rebels after May 27, 1960 and therefore the demands for the Turkish assassination have come to the agenda. The national union committee leader, Cemal Gürsel, has made serious campaigns in favour of this request, which has been expressed in a loud voice, and has been attempted to gain the public in the shadow of the coup. But when the majority of the people realized that there was no demand in this direction, the matter was removed to a different time.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler
1980










History Studies

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.214
Atıf : 391
History Studies