User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 Views 99
 Downloands 21
ANLATILARDAN SEYAHATNAMELERE OLAĞANÜSTÜ BİR VARLIK: KEFTAR YA DA KAFTARKÜSKİ
2019
Journal:  
Türük Uluslararası Dil, Edebiyat ve Halkbilimi Araştırmaları Dergisi
Author:  
Abstract:

Efsaneler ve masallar, bilindiği gibi iptidai dönemlerde anlatılan mitlerin birer kalıntısı olarak yorumlanırlar ve bu nedenle anlatıldıkları milletin dünyayı algılama biçimleriyle ilgili oldukça önemli bilgileri ihtiva ederler. Bu minvalde efsanelerin, mitolojiye ait çeşitli dünya görüşlerini barındırdığı zikrolunabilir. Türkiye sahası masal ve efsaneleri, demonlar, bir başka ifadeyle olağanüstü varlıklar bakımından oldukça zengindir. Bu alana giren olağanüstü varlıklardan biri de hem masallarda hem de efsanelerde rastlanan ve kaftarküskidir. Üstelik bu varlık yalnızca Türkiye sahası masal ve efsanelerinde zikredilmekle de kalmaz, aynı zamanda İbn-i Battuta seyahatnamesinde de zikredilir. Bilindiği gibi İbn-i Battûta seyahâtnamesi XIV. yüzyılın dünyasını ekonomik, politik, sosyolojik, kültürel, tarihi ve stratejik olarak ele alan kaynak bir eserdir. Halkbilimi açısından pek kıymetli bilgileri barındıran eserde, halk inanışlarından hekimliğine; halk hukukundan botaniğine; halk mimarisinden halk dinine kadar pek çok konu ele alınır. Türk kültürüyle benzer bir biçimde, bu seyahatnâmede kaftarküski adlı varlığın Hindistan dolaylarında Cukiler adıyla bilinen bir topluluğun üyesi olduğu kaydedilmektedir. Bu çalışmanın amacı, söz konusu olağanüstü varlığı seyahatnameler ve Türkiye sahası masal ve efsaneleri ışığında ele almaktır.

Keywords:

A possibility of traveling from the words to the words: KEFTAR or KEFTARKÜSKI
2019
Author:  
Abstract:

Legends and fairy tales, as it is known, are interpreted as a residual of the myths described in the hypothesis periods and therefore contain very important information about the ways of the people they are described to perceive the world. These minvalde legends can be reminded of the various world views of mythology. The field of Turkey is quite rich in fairy tales and legends, demones, in other words, in terms of extraordinary beings. One of the extraordinary beings entering this area is found in both fairy tales and legends and is caftarkusky. Furthermore, this asset is not only mentioned in the Turkish field fairy tales and legends, it is also mentioned in the Ibn Battuta travel name. As it is known, the journey of Ibn Battûta XIV. It is a source work that deals with the world of the century economically, politically, sociologically, culturally, historically and strategically. In the work containing valuable information from the point of view of public science, many subjects are addressed, from public beliefs to medicine; from public law to botanics; from public architecture to public religion. Similarly to Turkish culture, it is recorded in this journey that the existence called Kaftarküski is a member of a community known as Cukiler in India. The objective of this study is to deal with the relevant extraordinary existence travel and the light of the Turkish field fairy tales and legends.

Keywords:

Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles








Türük Uluslararası Dil, Edebiyat ve Halkbilimi Araştırmaları Dergisi

Field :   Filoloji

Journal Type :   Uluslararası

Metrics
Article : 585
Cite : 86
2023 Impact : 0.038
Türük Uluslararası Dil, Edebiyat ve Halkbilimi Araştırmaları Dergisi