Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 14
13-16 Yaş grubu çocuklarda panoramik radyografide diş durumlarının değerlendirilmesi
2023
Dergi:  
7tepe Klinik
Yazar:  
Özet:

GİRİŞ ve AMAÇ: Çocuk diş hekimliği kliniklerinde, panoramik radyografi (PR) kullanımı çekilen radyografiler arasında ilk sırayı almaktadır. Ayrıca, PR'ler sürmüş ve sürmemiş dişler, diş germleri ve diş anormallikleri gibi konularda dentomaksillofasiyal bölge hakkında bilgi sağlamaktadır. Bizim çalışmamızın amacı, PR’ler üzerinden peg shaped dişler, ikiz dişler, kaynaşma, birleşme, diş içinde diş ve dilaserasyon görülme sıklıklarını tespit etmek ve bunlara ek olarak bu anomalilere sahip olan ve olmayan dişlerdeki çürükleri, dolguları, çekimleri, kanal tedavilerini değerlendirmektir. YÖNTEM ve GEREÇLER: 13-16 yaş aralığındaki çocuk hastalardan her yaş grubu için rastgele seçilen toplamda 4060 PR incelenmiştir. İncelenen PR’de dişlerdeki çürükler, dolgular, çekimler, kanal tedavileri, peg shaped dişler, ikiz diş, kaynaşma, birleşme, diş içinde diş ve dilaserasyonlar tespit edilmiştir. Bu bilgilere yaş ve cinsiyet demografik verileri de eklenip incelemeye alınmıştır. BULGULAR: İncelenen biçim anomalilerinin her birinin görülme sıklığı diş içinde diş %0,02 (1), birleşme %0,07 (3), ikiz diş %0,02 (1), kaynaşma %0,42 (17), peg shaped dişler %3,87 (157), dilaserasyon %4,36 (177) olarak bulunmuştur. Çalışmaya katılanlardan 332 (%8,17) kişide en az bir gelişimsel dental anomali görülmekteyken; 3728 kişide hiçbir anomali bulunmamaktadır. Herhangi bir anomalisi olmayanların dolgulu diş sayısı en az bir anomalisi olanlara göre anlamlı derecede düşüktür. TARTIŞMA ve SONUÇ: Panoramik radyografi arşivinden faydalanılarak yapılan bu çalışmada, elde edilen veriler sayesinde dental anomali prevalansının az olmadığı ve dental anomalinin dolgulu diş sayısını arttırdığı tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

13-16 Years of Children's Panoramic Radiography of Dental Conditions
2023
Dergi:  
7tepe Klinik
Yazar:  
Özet:

INTRODUCTION AND OBJECTIVE: In pediatric dentistry clinics, the use of panoramic radiography (PR) is ranked first among the radiographs taken. Additionally, PRs provide information about the dentomaxylophasial area in topics such as long and non-long teeth, tooth germs and tooth abnormalities. The purpose of our study is to identify the frequencies of peg shaped teeth, twins, clinging, fusion, tooth and dilasation in the tooth through PRs and, in addition, to evaluate the fractures, fillings, drawings, and canal treatments in the tooth that have and do not have these anomalies. Method and Requirements: A total of 4060 PRs randomly selected for each age group from children aged 13-16 were studied. In the reviewed PR, cramps, fills, screws, canal treatments, peg shaped teeth, twins, clinging, fusion, teeth and dilasations in the teeth have been detected. The age and gender demographic data were added to this information and studied. The frequency of each of the examined form anomalies was 0.02 per cent (1), 0.07 per cent (3), 0.02 per cent (1), 0.02 per cent (1), 0.42 per cent (17), 3.87 per cent (157 per cent), 4.36 per cent (177) and 4.36 per cent (177) in the tooth. Of the participants, at least one developmental dental abnormality was observed in 332 (8.17%) and no abnormality was observed in 3728. The number of filled teeth for those with no anomalies is significantly lower than for those with at least one anomalies. This study, which took advantage of the Panoramic Radiography Archive, found that, thanks to the data obtained, the prevalence of dental anomalies was not low and that dental anomalies increased the number of filled teeth.

Anahtar Kelimeler:

0
2023
Dergi:  
7tepe Klinik
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












7tepe Klinik

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 364
Atıf : 87
2023 Impact/Etki : 0.014
7tepe Klinik