Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 72
 İndirme 19
Çağdaş Sanatta, Sanatın Malzemesi Olarak Mekan
2013
Dergi:  
Akdeniz Sanat Dergisi
Yazar:  
Özet:

Sanat, tarihsel süreci içinde kültürel, sosyal, politik, siyasal, dini, teknolojik, bilimsel, vb. değişimlerden etkilenmiştir. Bu değişimler sanat eserinin içerik, biçim, öznellik-nesnellik, vb. özelliklerini etkilemenin yanı sıra, sergilenme alanı ve sergilenme şeklini de değiştirmiştir. Çağdaş Sanat'a değin, sanat eserleri, genellikle, kiliselerin, sarayların duvarlarını, üst-orta-alt sınıfın evlerini, ya da müze, galeri vb. alanları süsleyen eserlerdir. Oysa Çağdaş Sanat ile birlikte, sergilenen eser-sergilenme alanı değişime uğramıştır. Günlük hayatta görülen eşyalar, müze, galeri, vb. sergilenme mekanlarının içinde yerini almıştır. Carl Andre'nin tuğlaları, Joseph Beuys'un süpürülüp toplanan çöpleri, Jannis Kounellis'in atları, Nam June Paik'in televizyonları, vb. günlük hayatta görülen bu nesneler, alışıldık mekanlarının dışındadırlar. Sergilendikleri bu yeni mekanlarda, mekanın sosyal, politik, psikolojik, kültürel havasını soluyarak, o mekana hizmet etmektedirler ve yabancı olmadığımız bu nesneler, mekanı kendilerine malzeme edinerek sanat eserlerine dönüştürmektedirler. Nesneleri bulundukları yerden, müze, galeri ortamına taşıyan sanatçıların yanı sıra, Arman gibi sanatçılar, izleyiciyi galeri mekanının dışından bakmaya itmişlerdir. Yveis Klein'in 1001 adet balonunu uçurmaya yardımcı olan ve boşluğu da içinde barındıran sonsuz mekan, Klein'in balonları için malzeme olmuştur. Gökyüzünün dışında, araziler, denizler, köprüler, vb. birçok alan sanat eserinin malzemesi olmuştur. Klasik sanatta gördüğümüz tuval, artık, doğal yüzeydir. Bu doğal yüzey çalışmanın öz mekanı olmasının yanı sıra, aynı zamanda sergilenme alanıdır.Bu çalışma içerisinde, alışıldık galeri, müze anlayışının dışında, sanatın malzemesi olan mekanın, Çağdaş Sanat içerisindeki değişimi ele alınmıştır.

Anahtar Kelimeler:

null
2013
Yazar:  
2013
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Akdeniz Sanat Dergisi

Alan :   Güzel Sanatlar

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 345
Atıf : 950
2023 Impact/Etki : 0.094
Akdeniz Sanat Dergisi