Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 11
 Görüntüleme 18
 İndirme 2
Fetal büyümeye etki eden çevresel faktörler
2005
Dergi:  
SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

SüleymanDemirel Üniversitesi TIP FAKÜLTESİ DERGİSİ: 2005 Haziran; 12(2) Fetal büyümeye etki eden çevresel faktörler Esra Çetin, M. Ali Malas Özet Gebelikte, hava, su, gürültü, manyetik ortam ve kimyasal maddeler gibi çevresel faktörlerin zararlı etkilerinin olabileceği konusu günümüzde artan bir ilgi odağı haline gelmiştir. Çalışmamızda bu çevresel faktörlerin fetal büyüme üzerine etkileri ile ilgili literatürler gözden geçirildi. Çevresel etkenlerin gebelikte değişen feto-maternal fizyoloji sonucunda annenin sağlığı ile birlikte fetusun sağlık durumunu da etkileyebileceği belirtilmektedir. Çevresel kirlilik faktörlerinin özellikle düşük doğum ağırlığı, intrauterin büyüme geriliği, preterm doğum, spontan abortus ve fetal mortalite ile olan ilişkileri bildirilmiştir. Ayrıca çevresel kirliliğe maruziyetin nöral tüp defekti, yarık damak ve dudak, kardiyovasküler sistem defektleri, santral sinir sistemi, solunum sistemi ve üriner sistem defektleri gibi değişik doğum defektleriyle ilişkili olduğu da belirtilmektedir. Bu nedenle çevresel faktörlerin fetus üzerinde etkilerinin araştırılması için daha ileri çalışmalara ihtiyaç vardır. Anahtar kelimeler: Fetus, fetal büyüme, çevre Abstract Environmental Factors That Affect The Fetal Growth The fact that some environmental factors like air, water, noise, magnetic fields and chemicals may have some harmful effects, continues to arouse more interest especially in last years. We have reviewed some literatures about the effects of these environmental factors on fetal growth. It has been reported that environmental factors can affect the feto – maternal health status in accordance with the altered physiological conditions during pregnancy. Among these unsolicited effects, there are some insults like low birth weight, intrauterine growth failure, preterm delivery, spontan abortus and fetal mortality. Furthermore, it has also been highlighted that exposure to environmental pollution is related with neural tube defects, cleft lip and palate, cardiovascular system defects and abnormalities in central nervous, respiratory and genitourinary systems. For this reason, further studies are needed to reveal the effects of environmental factors on fetal development more clearly. Key words: Fetus, fetal growth, environment

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.081
Atıf : 2.214
2023 Impact/Etki : 0.045
SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi