Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 19
 İndirme 2
ADLİ OLGU OLARAK DEĞERLENDİRİLEN TRAVMATİK DİŞ YARALANMALARI
2017
Dergi:  
Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Giriş ve Amaç: Çalışmada travma nedeni ile başvuran diş kırıklı olgulara ait lezyon özelliklerinin irdelenmesi, travmatik diş kırıklarının adli vaka kapsamında değerlendirilmesi gerektiğinin vurgulanması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Eskişehir Adli Tıp Şube Müdürlüğü’nce 1 Ocak 2014 ile 31 Aralık 2014 tarihleri arasında adli raporları düzenlenen travmatik diş yaralanmalı olgular retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Olgular yaş, cinsiyet, olay türü ve yaralanma niteliğine göre sınıflandırılmıştır. Bulgular: Olguların yaş ortalamasının 17±12,3 ve 267’sinin (% 85,6) erkek olduğu, 157 olgunun (% 50,3) darp nedeniyle dişinin kırıldığı,sık üst santral dişlerin kırıldığı belirlenmiştir. Mevcut uygulamada olguların tümünde yaralanmanın “basit tıbbi müdahale ile giderilemeyeceği” yönünde rapor düzenlenmiştir. Ancak 2013 Haziran öncesindeki uygulamada diş kırıkları dışındaki lezyonlar göz ardı edildiğinde kron kırığı olan 179 (% 57,4) olguda lezyonun basit tıbbi müdahale ile giderilebileceği, kök kırığı olan 133 (% 42,6) olguda ise basit tıbbi müdahale ile giderilemeyeceği saptanmıştır. Erkek olguların daha küçük yaşlarda yaralandığı, kadın olguların daha büyük yaşlarda yaralandığı tespit edilmiştir. Erkek olgularda daha sık etkili eylem, kadın olgularda ise daha sık trafik kazası nedeniyle diş kırığı olduğu belirlenmiştir Sonuç: Kılavuzda yapılan güncellemenin, diş yaralanmaları açısından oldukça önemli olduğu görülmektedir. Orijin dışında olguların demografik verileri literatürle uyumlu bulunmuştur. Ancak kaza sonucu oluştuğu iddia edilen diş travmalarının adli vaka yapılmadığı düşünülmektedir. Özellikle acil hizmeti veren diş hekimlerine adli tıbbi yaklaşım ile ilgili hizmet içi eğitimin yararlı olacağı düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 425
Atıf : 455
2023 Impact/Etki : 0.028
Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Dergisi