Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 46
 İndirme 12
GÜNÜMÜZ İŞLETMELERİNDE AHİLİK UYGULAMALARI VE ÖRGÜTSEL ERDEMLİLİK
2021
Dergi:  
Journal of Social and Humanities Sciences Research
Yazar:  
Özet:

Ahilik, fütüvvet anlayışı üzerine kardeşlik, birlik, beraberlik ve dayanışma temellerini esas alan milli ve yerli Türk esnaf teşkilatlanmasıdır. Anadolu’da 13. yy’da Ahi Evran tarafından kurulmuş olup toplumsal açıdan ekonomik ve sosyal hayatın düzenlenmesinde etkin bir rol oynamıştır. Bununla birlikte ahilik teşkilatı iyi huylu, dürüst ve erdemli olma gibi ahlaki değerleri temel alarak bireylere mesleki eğitim vermeyi amaç edinmiştir.  Erdemlilik; dürüstlük, alçak gönüllülük ve hoşgörülü olmayı gerektirir.  İş yaşamındaki erdemli davranış göstergeleri de örgütsel erdemliliğe temel oluşturmaktadır. Çalışmanın amacı; yüzyıllardır topraklarımızda varlığını sürdüren ahilik teşkilatlanmasının ilke ve uygulamalarının günümüze yansımaları ile örgütsel erdemlilik ilişkisini araştırmaktır. Bu bağlamda Türkiye’de faaliyet gösteren küçük ve orta büyüklükteki işletme (KOBİ) sahip ve çalışanlarına anket yapılmıştır. Ahilik değerleri için Battal ve Durmuş (2017) tarafından geliştirilen “Modern Ahilik Ölçeği” kullanılmıştır. Örgütsel erdemlilik için Cameron, Bright ve Caza (2004) tarafından geliştirilen, Erkmen ve Esen (2012)’in Türkçe uyarlamasını yaptığı “Örgütsel Erdemlilik Ölçeği”nden yararlanılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre işletmelerin faaliyet süreleri ve işletmelerde çalışma sürelerinin uzun olması ahilik uygulamalarının ve örgütsel erdemliliğin benimsenmesinde etkili olmaktadır. Sonuç olarak günümüz işletmelerinde ahilik uygulamaları örgütsel erdemliliği etkilemektedir

Anahtar Kelimeler:

null
2021
Yazar:  
0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Journal of Social and Humanities Sciences Research

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.160
Atıf : 24
2023 Impact/Etki : 0.002
Journal of Social and Humanities Sciences Research