Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 6
Opere edilen meningomyelosel olgularının retrospektif değerlendirilmesi
2023
Dergi:  
Adıyaman Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmada opere edilen meningomyelosel hastalarının pre-operatif, peri-operatif ve post-operatif verilerinin retrospektif değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Ocak 2018 – Mart 2020 tarihleri arasında opere edilen meningomyelosel hastaları hastane arşivinden bulunarak retrospektif olarak incelenmiştir. Demografik veriler, doğum verileri, nörolojik durumları, ameliyat bulguları, radyolojik verileri, ameliyat sonrası takipleri ve sonuçları değerlendirilmiştir. Bulgular: Hastaların 10’u kız ve 11’i erkekti. Yirmi hasta ilk 48 saatte opere edildi. Bir hasta postpartum 6.günde opere edildi. Hastaların 18’inde hidrosefali gelişti ve ventriküloperitoneal şant takıldı. Üç hastada cilt nekrozu, bir hastada yara yeri enfeksiyonu ve beyin omurilik sıvısı fistülü görüldü. Bir hastada takiplerinde şant disfonksiyonu nedeni ile şant revizyonu yapıldı. Hastaların hepsi şifa ile yenidoğan yoğun bakım ünitesinden taburcu oldu. Sonuç: Meningomyelosel hastaları doğum anından itibaren menenjit, sepsis, ilerleyebilecek nörolojik defisit riski altındadır. Hastalarda multidisipliner yakın takip ve erken cerrahi, komplikasyonları azaltmada önemlidir.

Anahtar Kelimeler:

Retrospective Evaluation Of Operated Meningomyelocele Cases
2023
Yazar:  
Özet:

Aim: In this study, it was aimed to retrospectively evaluate the preoperative, peroperative and postoperative data of operated meningomyelocele patients. Materials and Methods: Meningomyelocele patients who were operated between January 2018 and March 2020 were found from the hospital database and examined retrospectively. Demographic data, birth data, neurological status, surgical findings, radiological data, postoperative follow-ups and results were evaluated. Results: Ten of the patients were girls and 11 were boys. Twenty patients were operated in the first 48 hours. One patient was operated on the 6th postpartum day. Hydrocephalus developed in 18 of the patients and a ventriculoperitoneal shunt was inserted. Three patients had skin necrosis, one patient had wound infection and cerebro-spinal fluid fistula. In one patient, shunt revision was performed due to shunt dysfunction during follow-up. All patients were discharged from the neonatal intensive care unit with recovery. Conclusions: Meningomyelocele patients are at risk of meningitis, sepsis, and neurological deficits that may progress from the time of birth. Multidisciplinary close follow-up and early surgery are important in reducing complications.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Adıyaman Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 322
Atıf : 423
2023 Impact/Etki : 0.034
Adıyaman Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi