Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 4
Komplikasyonları Sebebiyle Cerrahi Gerektiren Crohn Hastalarında Cerrahi Sonrası İyileşmeyi Etkileyen Faktörlerin Değerlendirilmesi
2021
Dergi:  
Ege Tıp Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

ÖZET Amaç: Crohn hastalığı, hayat boyu medikal tedavi ve takip gerektiren, tedaviye yanıt alınamadığı durumlarda veya medikal tedaviye rağmen gelişen komplikasyonların varlığında cerrahi tedavi gerekliliği olan gastrointestinal sistemin alevlenmeler ve remisyonlarla seyreden kronik enflamatuar bir hastalığıdır. Bu çalışmanın amacı; komplikasyonları sebebiyle cerrahi gerektiren Crohn hastalarının, cerrahi sonrası iyileşmelerini etkileyen faktörlerinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Crohn hastalığı tanısı almış ve komplikasyonları sebebiyle ameliyat edilen hastalar değerlendirildi. Bu hastaların cerrahi sonrası iyileşmelerini etkileyecek yaş, vücut kitle indeksi (VKİ), tanı anı ile ameliyat arası süre, preoperatif Crohn hastalığı tedavisi için ilaç kullanımı, preoperatif albumin değeri, tip 2 diyabet varlığı ve sigara kullanımı retrospektif olarak incelendi. Bulgular: Çalışmaya, alınma kriterlerine uyan 24 Crohn hastalığı tanılı ve komplikasyonları sebebiyle cerrahiye alınan hasta değerlendirildi. Preoperatif albumin değeri düşük olan ve VKİ’nin <25 olan hastaların postoperatif hastanede yatış süresinin 6 günden uzun olduğu görüldü. 15 hastaya (%62.6) ostomi yapılırken , 9 (%37.4) hastaya ostomisiz anostomoz yapıldı. İlk 30 gün içerisinde hiç mortalite izlenmedi. Bir hastada reoperasyon ihtiyacı olurken 24 hastanın tamamının postoperatif medikal tedavi ihtiyacının devam ettiği görüldü. 5 hastada cerrahi sonrası ek semptom oluşmadı. Sonuç: Crohn hastalığı uzun yıllar medikal tedavi gerektiren, ancak komplikasyonları varlığında cerrahi tedaviye ihtiyaç duyulan kronik bir hastalıktır. Özellikle komplikasyonları sebebiyle cerrahi uygulamak gerektiğinde de postoperatif iyileşmeyi etkileyebilecek faktörler akla gelmektedir. Preoperatif albumin değerinin yüksek tutulmasının ve VKİ düşük olmamasının cerrahi sonrası iyileşme üzerine olumlu etkilerinin olduğu, cerrahi teknik olarak ostomi yapılıp yapılmamasının postoperatif komplikasyonu etkilemediği görüldü.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Ege Tıp Bilimleri Dergisi

Dergi Türü :   Ulusal

Ege Tıp Bilimleri Dergisi