User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 ASOS INDEKS
 Views 4
Komplikasyonları Sebebiyle Cerrahi Gerektiren Crohn Hastalarında Cerrahi Sonrası İyileşmeyi Etkileyen Faktörlerin Değerlendirilmesi
2021
Journal:  
Ege Tıp Bilimleri Dergisi
Author:  
Abstract:

ÖZET Amaç: Crohn hastalığı, hayat boyu medikal tedavi ve takip gerektiren, tedaviye yanıt alınamadığı durumlarda veya medikal tedaviye rağmen gelişen komplikasyonların varlığında cerrahi tedavi gerekliliği olan gastrointestinal sistemin alevlenmeler ve remisyonlarla seyreden kronik enflamatuar bir hastalığıdır. Bu çalışmanın amacı; komplikasyonları sebebiyle cerrahi gerektiren Crohn hastalarının, cerrahi sonrası iyileşmelerini etkileyen faktörlerinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Crohn hastalığı tanısı almış ve komplikasyonları sebebiyle ameliyat edilen hastalar değerlendirildi. Bu hastaların cerrahi sonrası iyileşmelerini etkileyecek yaş, vücut kitle indeksi (VKİ), tanı anı ile ameliyat arası süre, preoperatif Crohn hastalığı tedavisi için ilaç kullanımı, preoperatif albumin değeri, tip 2 diyabet varlığı ve sigara kullanımı retrospektif olarak incelendi. Bulgular: Çalışmaya, alınma kriterlerine uyan 24 Crohn hastalığı tanılı ve komplikasyonları sebebiyle cerrahiye alınan hasta değerlendirildi. Preoperatif albumin değeri düşük olan ve VKİ’nin <25 olan hastaların postoperatif hastanede yatış süresinin 6 günden uzun olduğu görüldü. 15 hastaya (%62.6) ostomi yapılırken , 9 (%37.4) hastaya ostomisiz anostomoz yapıldı. İlk 30 gün içerisinde hiç mortalite izlenmedi. Bir hastada reoperasyon ihtiyacı olurken 24 hastanın tamamının postoperatif medikal tedavi ihtiyacının devam ettiği görüldü. 5 hastada cerrahi sonrası ek semptom oluşmadı. Sonuç: Crohn hastalığı uzun yıllar medikal tedavi gerektiren, ancak komplikasyonları varlığında cerrahi tedaviye ihtiyaç duyulan kronik bir hastalıktır. Özellikle komplikasyonları sebebiyle cerrahi uygulamak gerektiğinde de postoperatif iyileşmeyi etkileyebilecek faktörler akla gelmektedir. Preoperatif albumin değerinin yüksek tutulmasının ve VKİ düşük olmamasının cerrahi sonrası iyileşme üzerine olumlu etkilerinin olduğu, cerrahi teknik olarak ostomi yapılıp yapılmamasının postoperatif komplikasyonu etkilemediği görüldü.

Keywords:

Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles












Ege Tıp Bilimleri Dergisi

Journal Type :   Ulusal

Ege Tıp Bilimleri Dergisi