Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 20
KURUMSAL YÖNETİM KAPSAMINDA PAY SAHİPLİĞİ HAKLARININ KULLANILABİLMESİ AMACIYLA ELEKTRONİK GENEL KURUL TOPLANTISININ GÜNCEL MEVZUAT IŞIĞINDA DEĞERLENDİRİLMESİ VE BAZI ÖNERİLER
2020
Dergi:  
Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Genel kurul toplantısı yerli, yabancı, bireysel veya kurumsal ayrımı gözetmeksizin tüm pay sahiplerinin şirket yönetimine ilişkin haklarını kullandığı önemli bir organdır. Pay sahiplerinin genel kurula katılımının düşük olması ve iradesini şirket yönetim kuruluna yansıtamaması güç boşluğu sorununa neden olmaktadır. Gelişen kurumsal yönetim anlayışı bu sorunu gidermek adına genel kurula katılımı ve oy hakkı kullanımını kolaylaştıran çözümler gündeme getirmiştir. Bu çalışmanın konusunu 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun güç boşluğu sorununa çözüm olarak getirdiği yeniliklerden biri olan elektronik ortamda genel kurul sistemi oluşturmaktadır. Elektronik genel kurul, pay sahiplerinin genel kurula daha az maliyet ile katılarak haklarını kullanabilmelerine imkan sağlayarak güç boşluğunu azaltır. Pay sahiplerinin genel kurula katılması önündeki zorlukların pozitif hukuk ile azaltılması, yatırımcılar tarafından iyi kurumsal yönetim uygulamasının bir göstergesi olarak algılanmaktadır. Buna rağmen literatürde genel kurul toplantılarının elektronik ortamında yapılması konusu üzerinde yeterince durulduğu söylenemez. Bu çalışmada, Türk Ticaret Kanunu ve ikincil mevzuat ile düzenlenen elektronik genel kurul toplantısının, pay sahipliği haklarının kullanılmasına etkisi incelenmiştir. Çalışmanın sonucu elektronik genel kurul uygulamasının yönetimde oluşan güç boşluğu sorununu çözmek adına önemli bir adım olduğunu fakat mevcut düzenlemenin pay sahiplerinin genel kurula katılma ve haklarını kullanma olanaklarını kısıtladığı noktaların da mevcut olduğu göstermektedir. Bu çalışma, mevzuatımız çerçevesinde yapılan değerlendirmeler sonucunda pay sahiplerinin uygulamada karşılaşabileceği sorunlara çözüm önerileri sunmayı amaçlamaktadır.

Anahtar Kelimeler:

2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 238
Atıf : 1.228
Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi