Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 5
 Görüntüleme 17
A Study for the Prediction of the Social Anxiety Level of University Students Through Emotional Intelligence Features
2020
Dergi:  
Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi
Yazar:  
Özet:

The main aim of this study is to determine the power of emotional intelligence and demographic characteristics of the university students studying in various departments (nmale = 54, nfemale = 149, ntotal = 203) to predict their social anxiety levels. The study was conducted with a predictive correlational survey model. Leibowitz Social Anxiety Scale (LSAS), Emotional Intelligence Test (BarON-EQ), and demographic information form were used to collect data. Sub-objectives were examined by ANOVA and independent samples t-test followed by post-hoc analysis. Stepwise regression analysis was used for the predictive power of BarON-EQ test scores to predict Social Anxiety scores. Among the Emotional Intelligence scores, significant results were obtained in favor of females for Interpersonal Relations total scores, Empathy and Social Responsibility subscale scores, and in favor of males for Independence and Stress Management scores. According to the progressive regression analysis for the Bar'On EQ-i test, Assertiveness and Independence scores within the scope of the “Person-Specific” dimension can predict social anxiety by 18%, and also interpersonal relations and social responsibility scores within the scope of interpersonal components can predict social anxiety by 9%.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 129
Atıf : 55
2023 Impact/Etki : 0.104
Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi