Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 4
 İndirme 2
Hastanemizdeki Mavi Kod Bildirimlerinin Retrospektif Olarak Değerlendirilmesi
2021
Dergi:  
Aksaray Üniversitesi Tıp Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Eğitim araştırma hastanesinde gerçekleştirilen bu çalışmada, mavi kod (MK) hizmetimizde, MK aktivasyonu ve kardiyopulmoner resüsitasyon (KPR) sonuçlarınının değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve yöntem: Bu çalışmada; hastanemize ait MK formları retrospektif olarak tarandı. Formlara; demografik veriler, tanı, kalp durması ve MK verilme zamanı ve yeri, MK verildikten sonra ekibin hastaya ulaşma zamanı, sonra hastanın kalp ritmi, solunum ritmi, hastaya uygulanan KPR süresi, endotrakeal entübasyon durumu, defibrilasyon yapılıp yapılmadığı gibi sonuçlar kaydedildi. Bulgular: Çalışmada toplam 302 MK çağrısı olduğu tespit edildi. Hastaların yaş ortalaması 71.00 (±14.65) yıl idi. Çağrılara ulaşma süresi ortalama 1.15±0.49 (1-6) dakika ve ortalama KPR süresi 14.40±19.59 dakika idi. MK çağrısı verilen birimlere bakıldığında, çağrıların 142’si (%47.0) nöroloji yoğun bakım ünitesinden, 48’i (%15.9) göğüs hastalıkları servisinden, 30’u (%9.9) palyatif bakım ünitesinden yapıldığı saptandı. MK verilmesinin uygunluğu değerlendirildiğinde; 255’inin (%84.4) doğru, 47’sinin (15.6) yanlış olduğu tespit edildi. MK %40.4 kardiyak arrest nedeniyle verildiği görüldü. Hastaların 129’una (%42.7) KPR yapıldığı; 241’ine (%79.8) ise entübasyon yapıldığı belirlendi. Çalışmamızda sağ kalım oranı %75.2 ve yoğun bakıma transfer oranı ise % 80.1 olarak saptandı. Sonuç: Hayati önem taşıyan MK sisteminin hastanemizde uygun sürede gerçekleştiği, ancak yanlış MK verilme oranlarımızın halen yüksek olduğu saptanmıştır. En fazla MK verilen birimin nöroloji yoğun bakım olduğu belirlendi. Sağlık çalışanlarının MK verilme endikasyonları konusunda daha bilinçli hale getirilmesi gerektiği kanaatindeyiz.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Aksaray Üniversitesi Tıp Bilimleri Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Aksaray Üniversitesi Tıp Bilimleri Dergisi