Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 6
 Görüntüleme 46
 İndirme 12
Beş Yıllık Kalkınma Planları Kapsamında Kitle Turizmine ve Alternatif Turizme Bakışın Değerlendirilmesi
2021
Dergi:  
Uluslararası Türk Dünyası Turizm Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Çalışmada, Türkiye’nin 1963-2023 yıllarını kapsayan 60 yıllık döneminde, kitle turizmine ve alternatif turizme yönelik bakış açısının değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Türkiye’nin kitle turizmi ile alternatif turizme verdiği önemin, bir başka deyişle bu turizm türlerinin kalkınma planlarındaki yoğunluk derecesinin, tespit edilmesi ile ilgili dönemlerdeki turistik tüketicilerin istek ve beklentilerine de ışık tutulacağı düşünülmektedir. Bu doğrultuda, 11 adet Beş Yıllık Kalkınma Planı nitel analiz yöntemlerinden olan içerik analizi tekniği ile incelenmiştir. Yapılan içerik analizi sonucunda, kitle turizmi teması altında “finansman, havayolu işletmeciliği, ilke, öncelikli bölge, seyahat acentacılığı ve tur operatörlüğü, tanıtım, turistik kulanım, yatırımlar” olmak üzere toplam 8 adet kategori; alternatif turizm temasının altında ise, “eğilimler ve beklentiler, küçük ölçekli tesisler, mevsimsellik, projeler ve planlar, rekreasyonel alanlar ve milli parklar, sürdürülebilirlik ve turizmin çeşitlendirilmesi” olmak üzere toplam 7 adet kategori belirlenmiştir. Çalışmada, ilk beş yılı kapsayan Kalkınma Planı dönemlerinde (1963-1989) kitle turizmi ilkelerine ağırlık verildiği, bundan sonraki Kalkınma Planları’nı kapsayan dönemlerde (1990-2023) ise alternatif turizmin ve sürdürülebilir turizm ilkelerinin ön planda tutulduğu belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

The five-year development plan for mass tourism and alternative tourism
2021
Yazar:  
Özet:

The study aims to evaluate the viewpoint of Turkey towards mass tourism and alternative tourism in the 60 year period covering the years 1963-2023. The importance that Turkey gives to mass tourism and alternative tourism, in other words, the intensity of these types of tourism in the development plans, it is believed to be held light on the desires and expectations of tourist consumers in the periods related to the identification. In this regard, 11 five-year development plans have been studied using the content analysis technique, which is based on the quality analysis methods. According to the content analysis, the topic of mass tourism includes a total of 8 categories, including "financing, airline operations, principle, priority area, travel agency and tour operations, promotion, tourism use, investments"; the topic of alternative tourism includes a total of 7 categories, including "financing and expectations, small-scale facilities, seasonality, projects and plans, recreational areas and national parks, sustainability and diversification of tourism". The study found that in the first five years of the Development Plan (1963-1989) the principles of mass tourism were emphasized, and in the subsequent development plans (1990-2023) the principles of alternative tourism and sustainable tourism were held in the forefront.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler


Uluslararası Türk Dünyası Turizm Araştırmaları Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 127
Atıf : 696
2023 Impact/Etki : 0.303
Uluslararası Türk Dünyası Turizm Araştırmaları Dergisi