Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 6
Trend and Frequency Analyses of Rainfall in North West Geopolitical Zone of Nigeria
2014
Dergi:  
Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Nijerya’nın kuzeybatı jeopolitik bölgesinde yaşayan insanların büyük çoğunluğu yağış miktarı ve diğer faktörlere bağlı olarak tarımla iştigal ederler. İklim değişikliğinin dünya çapında yağıştaki miktar değişimine katkı sağladığı bilinmektedir. Bu çalışmada mevcut olan yağış frekans ve eğilim analizlerinde Pearson log tip III dağılımı hem de Mann-Kendall ve Sen’in eğim teknikleri kullanılarak yıllık yağış miktarlarının toplamlarına dikkatle Nilerya’nın kuzeybatı jeopolitik bölgesindeki yağışlar üzerine odaklanılmıştır. 1905-2008 yılları arasındaki yağış bilgileri bölgedeki beş yerden toplanmış ve literatürde verilen standart metotlarla test edilmiştir. Çalışma, bölgedeki yağışlarda eğilimler olduğu, bu eğilimlerin Sen’in testlerine göre % 99 oranında önemli seviyeye sahip olduğunu ortaya çıkarmıştır. Sen’in eğimleri tüm yerleşim yerlerinde son 30 yılda aşağı doğru eğilimlerin var olduğunu açığa çıkarmıştır. Eğimler Sokoto, Kano, Kebbi, Kaduna ve Katsina için sırasıyla -0.94, -6.91; -0.94; -0.84 ve -5.66 mm/ yıl şeklindedir. Yağış frekans analizi bu yerleşim yerlerinde 2 yıllık geriye dönük periyotlar için 651.08 mm; 844.42 mm 735.68 mm, 1168.47 mm ve 669.52 mm (Sokoto, Kano, Kebbi, Kaduna ve Katsina) sırasıyla ölçülmüştür. Tüm yerleşim birimlerinde son 30 yılda yağışta azalma eğilimi olduğu tespit edilmiştir. 

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.053
Atıf : 3.856
2023 Impact/Etki : 0.187
Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi