Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 54
 İndirme 14
 Sesli Dinleme 1
SERMAYE-YOĞUN MAL İHRACATINDA REKABET GÜCÜNÜN BELİRLEYİCİLERİ: TÜRKİYE İÇİN YAPISAL KIRILMALI BİR ANALİZ
2020
Dergi:  
Akademik Araştırmalar ve Çalışmalar Dergisi (AKAD)
Yazar:  
Özet:

Balassa (1965) tarafından ortaya konulan Açıklanmış Karşılaştırmalı Üstünlükler (RCA), uluslararası ticaret rekabet gücü analizlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. RCA, bir ülke veya bölgenin bir sektör için ya da ekonominin geneli için uluslararası rekabet gücüne sahip olup olmamasını araştırmaktadır. Ancak literatüre bakıldığında RCA ile elde edilen rekabet gücünü belirleyen faktörler pek incelenmemiştir. Bu çalışmanın amacı ise, açıklanmış karşılaştırmalı üstünlükler (RCA) ile elde edilen Türkiye’nin sermaye yoğun mallardaki rekabet gücünü etkileyen faktörleri zaman serileri analizi ile araştırmaktır. 1989-2017 dönemini kapsayan çalışmada Zivot ve Andrews (1992) yapısal kırılmalı birim kök testi, Gregory ve Hansen (1996) yapısal kırılmalı eşbütünleşme testi ve FMOLS katsayı tahmin yöntemi kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda modele dâhil edilen makroekonomik göstergelerle sermaye yoğun malların rekabet gücü arasında uzun dönemli ilişki olduğu görülmüştür. Katsayı tahmin sonuçlarına göre GSYİH, döviz kuru ve doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının sermaye yoğun malların uluslararası rekabet gücünü pozitif etkilediği fakat patentlerin negatif etkilediği sonucu elde edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Capital-strong money exports of competitive power: an analysis of the real-world currency for Turkey
2020
Yazar:  
Özet:

The Declared Comparative Excellence (RCA), revealed by Balassa (1965) is widely used in international trade competitiveness analysis. The RCA investigates whether a country or region has international competitiveness for a sector or for the economy as a whole. But in literature, the factors determining the competitive power achieved with RCA have not been much studied. The objective of this study is to investigate the factors that affect the competitiveness of the capital-intense goods of Turkey obtained with the described comparative advantages (RCA) through time series analysis. In the study covering the period 1989-2017, Zivot and Andrews (1992) used the structure-breaking unit root test, Gregory and Hansen (1996) used the structure-breaking matching test and the method of predicting the FMOLS ratio. The results of the analysis have shown that the macroeconomic indicators included in the model have a long-term relationship between the competitive power of capital-intense goods. According to the estimated results, GDP, exchange rate and direct foreign capital investments have a positive impact on the international competitiveness of capital-intense goods but have a negative impact on patents.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Akademik Araştırmalar ve Çalışmalar Dergisi (AKAD)

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 373
Atıf : 2.147
Akademik Araştırmalar ve Çalışmalar Dergisi (AKAD)