Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 11
 İndirme 4
Sinaptik Etkinlik Fonksiyon Tabanlı Sızdıran Entegre ve Ateşleme Nöron Modelini Kullanarak İnsan Ses Sinyallerinde Cinsiyet Tespiti
2022
Dergi:  
Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Günümüzdeki teknolojik gelişmeler, insanların bir ses sinyalinden konuşmacının cinsiyetini belirlemesi mümkün kılmıştır. Frekans türleri, spektral ve entropi gibi sayısal nitelikli veriler ses sinyallerinin akustik bilgilerini oluşturmaktadır. Son zamanlarda, yüksek başarı oranlarına sahip yapay zekâ tabanlı öğrenme modelleri çeşitli alanlarda ilgi görmeye başladı. Ses sinyalleri üzerinde derin öğrenme modelleri ile ilgili birçok çalışma bulunmaktadır. Bu çalışmada, derin öğrenme modellerinden esinlenerek tasarlanmış ve farklı bir mimari yapısı olan ani sivri uçlu sinir ağları kullanılmıştır. Çalışmada kullanılan veri kümesi, insan konuşmalarını ve seslerini içeren akustik bilgiye dayalı parametrelerden oluşmaktadır. Belirlenen veri seti kullanılarak ani sivri uçlu sinir ağı modeli eğitilmiş ve cinsiyet tespitinin gerçekleştirilmesi sağlanmıştır. Önermiş olduğumuz bu çalışmada sonuç olarak, sınıflandırma sürecinde %98,84 genel doğruluk başarısı elde edilmiştir. Bu çalışmada gerçekleştirilen deneysel analizler ile ani sivri uçlu sinir ağı modelinin başarılı bir şekilde çalıştırıldığı, yüksek başarımlar elde edildiği gözlemlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Gender Determination In Human Voice Signals Using Synaptic Efficacy Function-based Leaky Integrate and Fire Neuron Model
2022
Yazar:  
Özet:

Today's technological advances have made it possible for people to determine the gender of the speaker from an audio signal. Numerical data such as frequency types, spectral and entropy constitute acoustic information of audio signals. Recently, artificial intelligence-based learning models with high success rates have started to attract attention in various fields. There are many studies on deep learning models on audio signals. In this study, spiked neural networks with a different architectural structure, inspired by deep learning models, were used. The dataset used in the study consists of parameters based on acoustic information including human speech and voices. By using the determined data set, the spiked neural network model was trained and gender determination was achieved. As a result, 98.84% overall accuracy success was achieved in the classification process in this proposed study. With the experimental analyzes carried out in this study, it was observed that the spiked neural network model was successfully run and high performances were obtained.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; Mühendislik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 948
Atıf : 1.900
2023 Impact/Etki : 0.228
Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi