Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 5
 Görüntüleme 13
İNTERN HEKİMLERİN HEKİME YÖNELİK ŞİDDET KONUSUNDA YAŞANMIŞLIKLARI VE DÜŞÜNCELERİ
2012
Dergi:  
Adli Tıp Bülteni
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmada Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitimlerine devam eden, meslek hayatına atılmalarına az bir süre kalan intern hekimlerin hastane ortamında uğradıkları ya da tanık oldukları şiddet davranışları ve hekime yönelik şiddetin önlenmesi konusundaki düşüncelerinin araştırılması amaçlanmıştır. Kesitsel nitelikteki bu araştırma, 01-30.Eylül.2013 tarihinde Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitimlerine devam eden intern hekimlere gönüllülük esasına göre gözlem altında anket uygulanarak yapılmıştır. Araştırmaya 161 intern hekimden 139'u (%86,3) katılmıştır. Araştırma öncesinde Tıp Fakültesi Dekanlığı'ndan gerekli izinler alınmıştır. Elde edilen veriler paket istatistik programı (SPSS 20.0) yardımı ile değerlendirilmiş, sayı ve yüzdelikler şeklinde sunulmuştur. Katılımcıların yaş ortalaması 23,79±1,23 yıl olup 75 (%54)'i kadın, 64 (%46)'ü erkektir. Katılımcıların %43,2'si öğrenciliği süresince çalıştığı kliniklerde yaptığı iş nedeniyle hasta ya da hasta yakınları tarafından şiddete uğradığını ve ayrıca %78,4'ü de başka bir hekimin mesleği nedeniyle uğradığı şiddete tanık olduğunu ifade etmektedir. Katılımcıların büyük çoğunluğu (%97,8) hekime yönelik şiddetin önlenebilir olduğunu ve şiddetin nedeninin de en fazla (%82,7) “Sağlık sistemindeki olumsuzlukların sorumlusunun hekim olarak gösterilmesi” olduğunu düşünmektedir. İntern hekimlerin %95,7'si bu şiddeti önlemede en önemli yapılması gerekenin, “Hekime yönelik şiddet konusundaki yasal yaptırımların yeniden düzenlenmesi” olduğunu belirtmektedirler. Eskiye oranla sağlık çalışanlarına karşı şiddetin büyük ölçüde arttığı ve alınan önlemlerin yetersizliği bu konuda yapılan birçok çalışmanın ortak verisidir. Ancak sağlık iş yerinde gözlenen artmış şiddetin, toplumdaki profilin bir yansıması olduğu da unutulmamalıdır. Ülkemizde bu konuda yapılan çalışmalar yeterli düzeyde değildir. Bu konuda şiddetin nedenleri ve risk gruplarına yönelik çalışmalar yapılması, şiddetin önlenmesi yönünde daha etkin programlar geliştirilmesine öncülük edecektir.

Anahtar Kelimeler:

Interested thoughts and thoughts on Interested thoughts
2012
Yazar:  
Özet:

This study is aimed at investigating the ideas of intern doctors who continue their training at the University of Nine May School of Medicine, who remained for a short period of time to be thrown into the professional life, about the violent behavior they suffered or witnessed in the hospital environment and the prevention of violence against the doctor. This investigation in the qualitative quality was conducted on September 01-30.2013 by applying surveys under observation to intern doctors who continue their training at the Faculty of Medicine of the Nine May University according to the principle of volunteering. The study included 139 of 161 intern physicians (86.3%). The required permissions were obtained from the Faculty of Medicine before the research. The data obtained was evaluated with the help of the package statistics program (SPSS 20.0), presented in numbers and percentages. The average age of participants is 23.79±1.23 years and 75 (54%) are women and 64 (46) are men. 43.2 percent of participants said they were violent by patients or their relatives because of their work in the clinics they worked during their study and 78.4 percent also witnessed the violence they suffered because of the profession of another doctor. The vast majority of participants (97.8%) believe that violence against the doctor is preventable and the cause of violence is also the most (82.7%) "the person responsible for the disadvantages in the health system is shown as a physician". 95.7% of intern physicians say the most important thing to do in the prevention of this violence is "reorganizing legal sanctions on violence against doctors". The fact that violence against health workers has increased significantly compared to the previous and the lack of measures taken is the common data of many studies on this subject. But it should not be forgotten that the increased violence observed in the health workplace is a reflection of the profile in society. The work done in our country is not sufficient. Research on the causes of violence and risk groups will lead to the development of more effective programmes for the prevention of violence.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Adli Tıp Bülteni

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 671
Atıf : 935
2023 Impact/Etki : 0.027
Adli Tıp Bülteni